Skip to main content

Vannak olyan mázlisták, akiknek madárcsicsergés, zöldellő fák és illatozó rét szolgálja a díszletet (utóbbi a talajfogást) a futásához, mint valami idilli, romantikus filmben, de azért valljuk be: a nagy többségnek meg kell elégednie a városi utcákkal, járdákkal, (ergó a betonnal), netán a fitnesz termi futógéppel. De melyik a jobb? Van-e egyáltalán jobb vagy rosszabb?

Kezdjük a futópaddal, ahol Benkő Nóri, a sportazelet.com szakértője szerint jóval könnyebb futni, mint a szabadban.Mivel a sebességet beállítjuk egy adott tempóra és a talaj „magától” megy alattunk.

– Ha kint futunk, nem tudjuk tartani pontosan az állandó sebességet, mivel az a terep adottságainak megfelelően változik. Másrészt az időjárási viszonyok sincsenek ránk hatással, ha edzésünket futópadon végezzük, holott a hőmérséklet, szél, eső, páratartalom, mind-mind befolyásolhatja a teljesítményünket. Nyilván a szervezetünknek megvan az az adott hőmérséklet, amin a leghatékonyabban tud működni, tehát az is plusz erőfeszítés, ha fűteni/hűteni kell – mondja Nóri.

Nézzük, mi a helyzet a terepfutással! Sokan, akik terepen futnak, azt direkt erre kifejlesztett futócipőben teszik (amikor futócipőt vásárolunk, akkor annak megfelelően tesszük ezt, hogy hol végezzük az edzéseink nagy részét).

– Nyilván akik ezzel versenyszerűen foglalkoznak, megéri nekik beruházni, de ha száraz időben futunk erdős részen, azt egy “sima” futócipőben is megtehetjük. Ha nagyon vizes a talaj, akkor más a helyzet, mivel ezek a futócipők nem tudnak úgy megkapaszkodni a talajban, mint a terepcipők. Ha terepen futunk, nem árt, ha figyelünk, mivel a bokánk egy rossz lépéssel kimehet, de akár súlyosabb sérüléseket is szenvedhetünk, szóval, akinek gyengébbek a szalagjai, vagy hajlamos a sérülésekre, óvatos legyen az ilyen területeken – tette hozzá Nóri.

Nóri személyes tanácsa pedig az, ha tehetjük, akkor inkább a szabadban fussunk, mivel itt több hatásnak vagyunk kitéve, ami által erősebbek, jobbak lehetünk, nem csak testben, hanem fejben is. Ha van lehetőségünk, akkor tehát váltogassunk edzéseink helyszínét, mivel egy erdős, hepehupás területen más izmainkat is igénybe kell vennünk, ezáltal azok jobban fejlődnek. Valamint, ha többször futunk emelkedős, nehezebb terepen, akkor síkon eleve könnyedebben, és gyorsabban is tudunk haladni.

 

benkő nóri2Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés, amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már, melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok szép eredményt szeretne elérni :-) Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

Nóri futóiskolájának előző epizódjait itt találjátok:

Tanulni sohasem késő

Csak tedd az egyik lábad a másik elé – vagy mégsem?!

A nagy futócipő mizéria

 

 

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.