Skip to main content

Futni mindenki tud – teljesen jogosan gondoljuk így, hisz ez a legősibb mozgásforma. A futópályán hihetetlenül csámpásan/bukdácsolva haladók láttán az ember persze magában megkérdőjelezi ezt. Majd akkor is ugyanezt teszi, amikor kameráról visszanézve – több ezer lefutott kilométer után – saját magát látja. Szóval, nem is olyan egyszerű ez kérem. A rossz futótechnikával egyenes út vezet a fájdalomcsillapító tapaszokig és a kudarcokig.

Csak tedd egyik lábad a másik elé – gyakorlatilag ennyi, és már futunk is. Az például nekem gyanús volt, hogy gyakorlatilag kétféle állapotban létezem derék-ügyileg: nagyon fáj vagy csak kicsit. De fáj, az biztos. Az áttörést a már említett futócipő vásárlás hozta: a kamerán visszanézett mozgás közben a szakértők azonnal megállapítják, hogy a rossz technika okoz mindenféle „nyavalyát”. Talajfogás, párhuzamos lábak, felsőtest – csak néhány példa azok közül, amiket el lehet rontani.

– A futás ősi, természetes mozgásforma, pont emiatt azt hisszük, hogy annyira egyszerű, pedig valójában sok dologra oda kell figyelni, hogy helyes technikával fussunk – mondta el a sportazelet.com szakértője, Benkő Nóri.

De akkor jöjjenek a konkrétumok is Nóritól: fontos, hogy a tekintet előre nézzen, a vállunkat engedjük le, karunk, valamint kézfejünk lazán legyen, a karmunka előre-hátrafelé történjen, ne pedig a test előtt keresztben, mivel ez lassítja a mozgást. (Láttunk már ilyet, ugye, ez a klasszik „kaszáló” mozdulatsor)

Továbbá: a térd vezesse a mozgást, a talajfogás a talp elülső részével történjen. Sajnos a futók nagy része a sarkára érkezik először, ami egyrészt lassítja is a futómozgást valamint az ízületeinket sem kíméljük vele.(Sőőőt, üdv, derékfájás!)  Ezeket az alapvető hibákat egyszerű futóiskola feladatokkal ki lehet javítani és tovább lehet tökéletesíteni a technikát. Hisz ne feledjük: a legfontosabb, hogy minél gyorsabban, hatékonyabban (gazdaságosan)  és főleg fájdalom mentesen haladjunk!!

Jövő héten jövünk vissza a futóiskolával!

benkő nóri2Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés, amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már, melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok szép eredményt szeretne elérni :-) Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.