Skip to main content

Mint ahogy azt korábbi cikkeinkben itt és itt már bevallottuk: van olyan, hogy több mint egy évtized és több ezer megtett kilométer megtett után derül ki az emberről, hogy rosszul fut. Nos, tanulni sohasem késő és nem is ciki. Sőt. A helyes futótechnikával fájdalommentesebben, hatékonyabban, gyorsabban sportolhatunk, ráadásul a futóiskola gyakorlatokkal színesíthetjük az edzéseinket. Nos, Nóri megmondja, hogyan.

– Ezeket a gyakorlatokat végezhetjük eszköz nélkül, illetve különböző eszközökkel is (koordinációs létra, kisgátak), de először célszerű az eszköz nélküli gyakorlatokat helyesen megtanulni, majd ezután áttérni a bonyolultabb feladatokra – kezdi Benkő Nóri, a sportazelet.com futó szakértője. Ilyen gyakorlatok a joggolás, térdemeléssel, saroklendítéssel futás, minden 3. ütemre térdemelés/saroklendítés, nyújtott lábas futás, oldalazó futások, hátrafelé futások, stb. Ezen kívül különböző szökdelő gyakorlatokat szoktunk még végezni, mint például páros lábas, terpesz-zár, egylábas szökdelések előre, hátra valamint oldalirányban is. A gyakorlatokat természetesen kombinálhatjuk, és nehezíthetjük is az aktuális fejlettségi szintünknek megfelelően. Ezeket a feladatokat a bemelegítés után, még a fő edzés rész előtt célszerű végezni, kb 20-30 m-en keresztül. Egy-egy gyakorlat ismétlésszáma kettő-négy legyen.

Mindez nagyon szép és jó, de nagyon fontos a helyes technika.

– Minden futóiskola feladatnál arra kell törekednünk, hogy a talpunk elülső részével fogjunk talajt – tanácsolja Nóri. A térdemeléssel futásnál értelemszerűen a térd vezeti a mozgást, a láb derékszögig lendül fel, a lábfej visszafeszített helyzetben van, azaz pipál. A karmunkánál az előző cikkben említett dolgokra kell figyelni, hogy lazán tartsuk azt, illetve hogy  előre-hátra mozogjon.

Az indián szökdelésnél fontos, hogy a lábunk a térdlendítéshez hasonló helyzetben van, a karunk viszont szintén derékszöget zárjon be. És természetesen ellentétes a kar és lábmunka van ennél a feladatnál is!

A szökdeléseknél (pl.páros láb, terpesz zár) a szökdelés bokából történjen! A térd nyújtva van, és mint mindig, most is a talp elülső részén történik a szökdelés.

Valójában ezek a futóiskola feladatok nagyon egyszerűnek tűnnek, azonban ezek helyes végrehajtása mégsem az… Egy kis gyakorlással persze mindent meg lehet tanulni, nem mellesleg a futóteljesítményünk is javul tőle. Úgyhogy hajrá! 🙂

 

benkő nóri2Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés, amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már, melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok szép eredményt szeretne elérni :-) Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

 

 

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.