Skip to main content

Vannak, akiknél a futózene az teljesen külön, szent kategória (pl én :-)), míg hallottam már olyan véleményt is szakembertől, aki szerint halálos vétek nem kihasználni a sportolás alatti időt arra, hogy önmagunkkal legyünk kettesben. Nos, ki így, ki úgy, minden esetre Benkő Nórival ma arról beszélgettünk, mik a zenével való futás előnyei és hátrányai. Mert az is van 🙁

– Mint ahogyan tudjuk, a futás egy ritmikus mozgásforma, így a zenének köszönhetően megkönnyebbül számunkra a mozgás, hiszen segít abban, hogy szabályozni tudjuk a futásunk ritmusát, tempóját. Emellett képes csökkenteni a fáradtság-, illetve fájdalomérzetet, javítja a hangulatunkat, valamint motiváló hatással is bír. Segít abban, hogy gondolatainkat eltereljük, és ne érezzük kellemetlenül magunkat, ha épp fúj a szél vagy esik az eső stb. Sokan azért hallgatnak zenét, hogy ne unatkozzanak, kiszűrjék a város zajait, mások dobolását, szuszogását a futópályán -kezdte Benkő Nóri, a sportazelet.com futószakértője.

Számos kutatást végeztek, melyekből kiderült, hogy a zene edzés előtt felpörget minket, utána pedig segít abban, hogy a regeneráció gyorsabb legyen, hiszen a levezetés, nyújtás alatt egy lassabb tempójú zene hatására hamarabb visszaáll a pulzusunk.  Saját tapasztalataim alapján ezt maximálisan alá tudom támasztani. Ha épp nincs kedvem elmenni edzeni, de előtte beteszek néhány számot, amik tudom, hogy felpörgetnek, sokkal nagyobb örömmel indulok el, és még a futás is jobban esik.

Másik nagyon jó hír, hogy akik futás közben zenét hallgatnak, akár 10-15%-kal is növelhetik a teljesítményüket. Természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tempójú zenét választunk. Egy nagy erőkifejtést igénylő sportághoz mindenképpen a pörgős számok lesznek hatásosak, azonban, ha hosszú ideig futunk, a gondolatainkat szeretnénk elterelni, mindenképpen lassabb zenét válasszunk. A legideálisabb a 120-140 bpm közötti zene, de ez természetesen mindig egyénfüggő.

– Mint minden másnak, a zenével való futásnak is vannak hátrányai. Ha fülhallgatóval a füledben futsz, nagyon sok környezeti ingert kizársz, így egy forgalmas helyen ez veszélyes is lehet. Egy elhagyatott helyen, erdőben, sötétben sem tanácsos zenével futnod, hiszen bármi megtörténhet (sajnos több szomorú esetről olvastunk, hallottunk már). Másrészt, ha zenével futsz, egyáltalán nem tudsz a légzésedre, a lépéseidre, a mozgásodra, a tested jelzéseire figyelni – mondta Nóri.

Személy szerint én csak akkor futok zenével, ha „rosszabb” állapotban vagyok, így könnyebben túllendülök a nehézségeken, nem arra figyelek, hogy nem úgy megy a futás, vagy éppen fáj valamim. Az edzéseim nagy részét viszont zene nélkül végzem, hiszen így nagyobb hangsúlyt tudok arra fektetni, hogy magamra figyeljek, hogy jobban megismerjem a testem jelzéseit, aminek köszönhetőn eredményesebbé válhatok – mondta Nóri.

benk---nori2-300x300Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés, amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már, melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok szép eredményt szeretne elérni   Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

 

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.