Skip to main content

Bármennyire is tudjuk, hogy sportolni szuper,  nem mindig van az ember hurráoptimista hangulatban. Előfordul, hogy nem vagy lelkes, nincs kedved edzeni, sőőőőt. Nyugi, ez természetes jelenség, és jó ha tudod: téged sem fog elkerülni. Benkő Nóri szerint ilyenkor célszerű egy kicsit pihenni, és elgondolkozni azon: mi is motivál minket.

Először is nézzük meg, mi a motiváció: a pszichológia egyik kérdése, mely azt vizsgálja, hogy milyen késztetésekből fakad, valamint milyen erők állnak a viselkedés hátterében. Miért lehetséges az, hogy bizonyos cselekvésekre hatalmas energiákat tudunk mozgósítani, máskra viszont nem.

A motiváció a latin movere (mozogni, mozgatni) igéből ered. A pszichológiában ez egy gyűjtőfogalom, mely motívumokból épül fel, és magában foglalja a cselekvésre, viselkedésre késztető belső tényezőt. A motiváció meghatározza a szervezetünk aktivitásának mértékét, viselkedésünk szervezettségét, valamint annak hatékonyságát. A motivációnk segíthet abban, hogy minél sikeresebbek lehessünk az adott sportágban, minél nagyobb eredményeket érhessünk el, hiszen a tehetség mellett ez a másik legfontosabb tényező. Természetesen az élet többi területén is nagyon fontos, hiszen hozzájárulhat ahhoz, hogy milyen életutat futunk be.

Íme, néhány tipp Nóritól, a sportazelet.com szakértőjétől, mely segíthet abban, hogy mindig motiváltak maradjunk:

  • Talán az első és legfontosabb, hogy mindenképp szeresd, élvezd azt, amit csinálsz! Ha kötelezőnek érzed, hamar alább hagy a lelkesedésed.
  • Edzés közben hallgasd a kedvenc dalaidat, így bizony könnyen el tudod terelni a gondolataidat.
  • Használj pulzusmérőt, GPS-es órát, vagy különböző applikációkat, melynek segítségével nyomon tudod követni a fejlődésedet (de egy plusz edzésnapló is jól jöhet).
  • Érdemes mindig egy célt kitűznöd, hogy mi is az, amit el szeretnél érni. Mindenképp figyeljünk arra, hogy ezek a célok ne legyenek irreálisak (egy bizonyos táv teljesítése, egy álomidő az adott távon, stb).
  • Fontos, hogy tudjuk az eredmények nem egyik napról a másikra fognak bekövetkezni. A jó munkához idő kell, így legyünk türelmesek.
  • Egyáltalán nem mindegy az sem, hogy edzés/verseny közben min jár az agyunk. Próbáljuk a gondolatainkat pozitív irányba terelni.
  • Ha állandóan ugyanazon az útvonalon futsz, meg fogod unni, így érdemes néha változtatnunk rajta.
  • Ha egyedül szoktál futni, úgy gondolom egy edzés a barátoddal/barátnőddel, egy közösségi futás biztosan kizökkentene a monotóniából, így hetente egy alkalommal iktass be egy ilyen edzést is 😉
  • Csajokat biztosan mindig motiválja, ha vesznek egy új edzőcuccot (felső, nadrág, cipő stb), így sokkal jobb kedvvel megyünk le edzeni 🙂
  • Mindenképp jól jöhet az is, ha benevezel jó előre egy versenyre, így biztosan teszel azért, hogy ott a legjobbat tudd nyújtani.

Természetesen mindenki számára más és más az, ami a legnagyobb motivációt fogja nyújtani. Számomra például egy motiváló idézet, egy videó vagy egy kép a telefonom háttereként mindig emlékeztet arra, hogy miért is csinálom ezt, mik az álmaim, és miért érdemes küzdenem mindegy egyes edzés alkalmával – mondta Nóri.

benk---nori2-300x300Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés, amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már, melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok szép eredményt szeretne elérni   Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.