Skip to main content

Az év első napjai – többnyire – azzal telnek, hogy fogadkozunk, jobb esetben pedig tervezünk. Persze, tudjuk, a tervek leginkább arra jók, hogy jól felülírjuk őket, mégis: legalább van valami sorvezetőnk, amihez így vagy úgy, de próbálunk alkalmazkodni. Mint ahogy az élet minden területén, így az egészségünkkel, sportolásunkkal kapcsolatban is nagyon hasznos, ha megfogalmazunk, leírunk célokat. A szakemberek szerint ezzel kicsit közelebb hozzuk őket magunkhoz, kézzelfoghatóbbá tesszük, ráadásul nyomon is tudjuk követni.  

Még karácsony előtt megérkezett a 2022-es futónaptáram. Azon kívül, hogy megnézegettem a klassz képeket, elolvastam a motiváló mantrákat, meg a tippeket is, már akkor elkezdett járni az agyam, mi(k) az(ok) a verseny(ek), ami(ke)n az idén mindenképpen szeretnék ott lenni. Persze, ez nem maga a Szentírás, hisz azt már megtanultam, hogy az élet a legnagyobb forgatókönyvíró, és van olyan verseny, ami előtt már két éve már fixen lerobbanok. De akkor is: az emberi természet velejárója, hogy igyekszik mindig kicsivel nagyobb célokat kitűzni, hosszabb távokat, gyorsabb időket, ehhez pedig edzeni kell. Céltudatosan. Az edzésterv pedig tulajdonképpen egy terv.  

De ha nem futásról beszélünk, hanem úszásról, bringázásról, aerobicról, túrázásról, bármiről – a puszta élvezeten kívül (ami nagyon, de nagyon fontos!) jó esetben van valami célunk: fogyás, izmosodás, nagyobb állóképesség, szóval tényleg érdemes legalább címszavakban összeszedni, mi a tervünk, célunk.

– Valljuk be, nem vagyunk arra trenírozva, hogy évekre előre elképzeljük az életünket és aztán tegyünk is érte aktívan – kezdte Koronczai Rita coach. Vannak, akiknek ez természetszerűleg a sajátjuk és vannak, akiket pedig csak sodor az élet. Vagy azért, mert nem ismerik a saját irányító képességüket, vagy azért, mert nem hiszik el, hogy irányíthatják az életüket. Vannak, akik úgy vélekednek, hogy minek is tervezni, a jövőt nem láthatjuk előre és olyan sok ismeretlen tényező van, amire nincs hatásunk, hogy teljesen felesleges időt, energiát pazarolni a tervezésre. Inkább legyünk spontánok és reaktívak, majd csak lesz valahogy! Részben egyet is értek. Valóban nem tudunk minden körülményre hatással lenni. Azonban van egy, mondjuk úgy, hogy burok körülöttünk, amit mi tölthetünk meg tartalommal, és amihez keveseknek lehet csak hozzáférése, befolyása, csak nekünk, magunknak. Fontos, hogy ne adjuk át másnak az irányítást, valamint, hogy ne engedjük magunkat befolyásolni külső elvárásoknak – tanácsolja a szakember.

Koronczai Rita coach szerint szívből jövő célokat érdemes megfogalmazni

Koronczai Rita szerint fontos, hogy – legyen szó az élet bármely területéről – fogalmazzunk meg célokat! De úgy, hogy feleljen meg az alábbi szempontoknak, hisz így sokkal valószínűbb, hogy sikerre van, vagy ítélve. A célod legyen szívből jövő, egy valóban mélyről jövő vágy, amely tele van jó és kellemes érzésekkel. Legyen elhivatott, azaz igazán a magadénak érzed, nagyfokú hajlammal rendelkezel arra, hogy megtedd, hogy teljes erőbedobással tegyél a célod érdekében. Lefutod a félmaratont? Fogyni szeretnél? – mindegy, csak nem valami külső elvárás legyen, hanem a TE szívedből jövő. És persze legyen motiváló, cselekvésre késztető, amiben örömöd van. Semmi kényszer, csak a belső lelkes hajtóerő, hogy elérd a célodat. Ezen kívül legyen értékes, vagyis igazán fontos a számodra. Olyan cél, mely a szemedben igazán nemes és egyben hasznos is. Nem utolsó sorban pedig szerethető, ami nemcsak számodra, de mások számára is pozitív hozzájárulást jelent. Vagy azért, mert az eredménye az, vagy azért mert a cél eléréséért tett erőfeszítéseid által te magad válsz elismerhetővé.

TIPP

Ülj le egy kávéval, ragadj tollat, papírt, adj magadnak egy fél órát és gondold át, ÍRD LE, mi az, amit szívből szeretnél idén elérni. A céljaid legyenek reálisak (ha nem, akkor csak csalódsz, azt meg mégis ki szeretné?), szívből jövők, amelyek iránt el is tudsz köteleződni. VALÓBAN. Oszd fel részcélokra, feladatokra. Ha kudarc is ér  a teljesítés közben, ne add fel, folytasd! És a legfontosabb: ne felejtsd el közben megdicsérni magad, értékelni az erőfeszítést, amit teszel.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.