Skip to main content

Ismered a királybúzát? Ha nem, akkor itt az ideje barátságot kötni vele! Mutatunk néhányat a számtalan jó tulajdonsága közül.

Ez a magyar nemesítésű búzafaj 30 év fejlesztés eredményeként az étkezési és a tönkölybúza házasításából született; a legnagyobb szemű, tömegű és sűrűségű búzafajunk. Magas karotintartalma miatt sárgás színű lisztjét kíméletes őrlési technikával állítják elő: mivel a búzaszem külső rétegét eltávolítják, így a káros környezeti szennyeződések nem kerülnek bele. Gluténérzékenyek sajnos nem fogyaszthatják, mindenki másnak viszont melegen ajánljuk, többek között ezekért:

– vetésénél tilos műtrágyát alkalmazni,

– magas, a közönséges búzához képest 25-50%-kal nagyobb fehérjetartalom és kedvező aminosav-összetétel jellemzi,

– nem csak a szénhidrátban gazdag belsőt, hanem a vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag csírát és korpát is tartalmazza,

– tojás nélküli száraztészta készíthető belőle,

– könnyen emészthető, fehérje felszívódási aránya, 95% körül van,

– a belőle készült kenyér esszenciális aminosav-tartalma 50-150%-kal haladja meg a közönséges kenyérét.

Szóval, ha szoktál otthon kenyeret sütni, legközelebb feltétlenül tégy egy próbát a királybúzával, vagy edd tésztaként, abszolút megéri!

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.