Skip to main content
#Mozgás

Terhesmocorgás 2.

Általa: 2020-06-252022. 02. 08.Nincsenek hozzászólások

Amint azt egyik előző cikkünkben ecseteltük, a kismamák is mozoghatnak, bizonyos szabályok betartásával. A tilalmak után most jöjjenek a lehetőségek!

Amíg csak bírod (és az orvosod is engedi!), jó, ha sportolsz a várandósság alatt is, hiszen a mozgásnak számtalan pozitív hatása van, mamára-babára nézve egyaránt. A keringés rendben tartása, az edzettségi állapot megőrzése hozzásegíti a leendő anyát a szüléssel járó terhelések jobb tolerálásához, és a későbbi regenerációt is nagyban megkönnyíti.

A várandósok ráadásul választhatnak, hogy az általános erőnlét fenntartását választják célul, vagy kifejezetten a szülés közben felmerülő kihívásokra akarnak felkészülni. Ez utóbbira kínálnak hatékony megoldást a különböző terhestornák. Ezek során nem csupán egy-egy izomcsoport erősítése történik, hanem bizonyos izmok ellazításának képességét is megtanulhatják a várandósok, ami szülés közben legalább olyan fontos. A megfelelő légzéstechnika gyakorlása szintén része az edzéseknek; ez a későbbiekben egyrészt természetes fájdalomcsillapítóként funkcionál, másrészt a vajúdás közbeni optimális oxigénellátást biztosítja mind az anya, mind a baba számára.

A kismamajóga, pilates szintén a hatékony légzéstechnikákra fókuszál, s emellett a szüléssel kapcsolatos félelmeket, szorongásokat is segít csökkenteni. Könnyebben tágulnak a szövetek, sikeresebb lehet a gátvédelem.

Még ha esetleg veszélyeztetett terhesség esetén szigorú ágynyugalomra vagy ítélve, akkor is van lehetőséged némi mozgásra: ilyen esetben gyógytornász segíthet a megfelelő gyakorlatok elsajátításában.

Ezeken felül a természetben tett hosszabb séták mozgathatnak meg jólesően, vagy az úszás jelenthet jó alternatívát; de abban az esetben vigyáznod kell, hogy lehetőleg tiszta vízű medencét válassz. Nyitott méhszáj esetén már nem opció!

 

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.