Skip to main content

Ma már senkinek sem kell bemutatni az online sportlehetőségeket; hiszen – főleg az utóbbi, vírusterhes időkben – tényleg elég csak bekapcsolni otthon a gépet, netán beizzítani a telefont, és edzőteremmé válik a nappali (jut eszembe: közeledik a #Beactive Night!). Azonban van néhány egyszerű szabály, amit a maximális hatás elérése, na meg persze a sérülések elkerülése érdekében muszáj betartani. Figyelsz?

1. Előkészületek

Egyik legfontosabb lépés a terep biztonságossá tétele. Győződj meg róla, hogy semmi sem fog zavarni a gyakorlatok végrehajtásában: tedd félre a szőnyeget, told arrébb a kisbútorokat annyira, hogy egy hirtelen nagyobb mozdulatnál, ugrásnál se ütközz nekik. Kisgyerekesek ne feledkezzenek meg a semmiből előbukkanó lego/építőkocka darabkákról 🙂 ! Azt is érdemes előre megnézni, van-e esetleg eszközigénye az adott videónak, ne közben kelljen mondjuk kézisúlyért vagy gumiszalagért szaladgálni.

2. Tedd ki a Ne zavarjanak!- táblát

Az online sport esetén is legalább ugyanolyan fontos, hogy csak arra koncentrálj, amit épp csinálsz. Nagyon nem hatékony, ráadásul sérülésveszélyes is ötpercenként megszakítani a gyakorlatsort ilyen-olyan indokkal. Ha óra közben lejár a mosogatógép, vagy cseng a telefon, kapaszkodj a tudatba, hogy nagyjából minden tud várni az edzés végéig. Előzetes tervezéssel pedig a legtöbb ilyen tényezőt már előre ki lehet iktatni.

3. Öltözz az alkalomhoz 

Bár otthon elvileg mindegy lenne, miben sportolsz, igazából mégsem az. A funkcionalitás ugyanis fontos a sportruházat esetében. Szigorúan tilos például papucsban nekiállni a gyúrásnak! A túl bő macinaci is akadályozhat. Ne akarj időt, energiát spórolni az átöltözéssel, vedd csak fel szépen az edzőtermi szettedet.

4. El a kezekkel a hűtőtől

Otthon sajnos sokkal inkább fennáll a veszély, hogy a mozgás előtt pár perccel is eszegetsz valamit. Ne tedd, mert a kellemetlenül teli has biztosan gátolni fogja a hatékony, jóleső sportolást.

5. Figyeld a tested jelzéseit 

Mivel itt edzői szem híján magadra vagy utalva, még inkább figyelned kell arra, hogy lehetőleg helyesen, a hallott instrukciókat követve hajtsd végre az adott gyakorlatot. Ha közben bárhol fájdalmat érzel, az valószínűleg nem jó, hagyd abba! Krónikus betegek, sérülésből gyógyulók, nemrég szült kismamák, cukorbetegek pedig mindenképp csak olyan edzésnek álljanak neki, ami számukra megfelelő, és nincs orvosi ellenjavallata!

6. Csak biztos forrásból

Ahogy minden másban, úgy az edzésvideók terén is Dunát lehet rekeszteni az önjelölt “edzők” által terjesztett felvételekkel. Ha jót akarsz magadnak, semmiképp sem ilyesmivel próbálkozol, hanem maradsz a hivatalos, ismert forrásoknál, azok minden bizonnyal hatékonyabbak, egyben biztonságosabbak is.

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.