Skip to main content

Nemcsak finom, de az ez egyik legrégebbi „gyógyszer”, vagy ahogy nevezik “természet egyik legerősebb antibiotikuma”. Baktériumölő, fertőtlenítő hatású, nagyszerű köhögéscsillapító, görcsoldó, immunerősítő, s bár több mint háromnegyed részben glükózból és fruktózból áll, megtalálható benne többek között kalcium, vas, magnézium, kálium, nátrium, többféle B- és C-vitaminok. A legutóbbi kutatások szerint sportolás közbeni eredményeket is javítja a méz, éppen ezért az Országos Magyar Méhészeti Egyesület is egyre több sporteseményen van jelen.

– Néha hallani azt a gondolatot, hogy csupa cukor, mely analitikailag igaz is. Azonban ne felejtsük el, hogy az energiaszolgáltató folyamatok Szent Györgyi-Krebs ciklus során a glükóz, fruktóz az egyik leggyorsabb, leghatékonyabb energiaforrást jelenti – tudtuk meg Dr. Sebők Pétertől, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökségi tagjától. A cukrok a szénhidrátok csoportjában igen változatos összetételben és szerkezetben lehetnek jelen. Lehetnek egyszerű és összetett szénhidrátok, így ezek emésztése, felszívódása is eltérő enzimeket, hormonokat igényel. A hasznosulás sebessége is eltérő az egyes szénhidrátok esetében. Mivel az egyes mézfajták eltérő összetételben tartalmazzák a különböző cukrokat, elsősorban egyszerű cukrokat: glükózt (szőlőcukor) és fruktózt (gyümölcscukor). A két egyszerű cukor aránya határozza meg a méz azon fizikai tulajdonságát, hogy mennyire hajlamos kristályosodásra – a méz minősége tehát nem a kristályosodási hajlamtól függ.

A mézet rendkívül sokoldalúan használhatjuk, ételeink, italaink természetes édesítőjeként és ízesítőjeként, kozmetikai felhasználása is kedvelt, illetve sportolók energiaszükségletének kielégítésére a felkészülés, verseny, illetve a terhelés utáni regenerációt elősegítve is.

méz1

Dr. Sebők Péter (középen) és a világhírű Face Team kosarasai a Családi Mozgásfesztiválon is népszerűsítették a mézet

– Sportolóknál több esetben vizsgálták, hogy a terhelések előtt fél órával rendszeresen elfogyasztott méz (2 kanál) jobb eredményt hozott, sőt az adott terhelési időtartamhoz igazodva a közben elfogyasztott méz további eredményjavulást jelentett. (http://edzes.egeszseged.info/ismerje-meg-miert-nelkulozhetetlen-a-mez-a-sportolok-taplalkozasaban/ .) De nem ez az egyetlen kutatás ezzel kapcsolatban: egy memphisi székhelyű kutatócsoport különböző típusú szénhidrát gélek hatását vizsgálta a teljesítőképességre. Ekkor terelődött a figyelem a mézre, mert szénhidrát profilja és glikémiás indexe is megfelelő erre a célra. Az eredmény az lett, hogy a legjobb gélekkel együtt végzett a méz az élvonalban alatta elmaradt a placebó és a gyengébb gélek. (Strength and Conditioning Journal, vol 24, no 1, pp 50-51) – mondta Sebők Péter.

A hazai fajtamézek közé soroljuk az akác-, hárs-, repce-, gesztenye-, vaddohány- és édesharmat mézet, utóbbi például a legtöbb ásványi anyagot tartalmazó mézfajta, de mindegyiknek megvannak a maga sepciális, egyedi tulajdonságai. Ezeken kívül a többi méhészeti termék, a propolisz, méhpempő, méhkenyér vagy a virágpor is igazán kiváló élettani hatással bír. A rengeteg pozitív hatás ellenére a hazai mézfogyasztás átlaga jelentősen elmarad a környező országokétól.

OMME termelői mézesüveg fekvő (2)

Mézből (is) csak az igazit! Figyeljétek az üveget!

Minden évben többször találkozhatunk a hírrel, mely szerint akár egészségre ártalmas hamis mézet árulnak. Sebők Péter felhívta a figyelmet: a termelői méz elnevezést a közvetlen méhészeti termék előállító méhészek használhatják. Az egyesületi tagság lehetővé teszi, hogy zárszalagot igényeljenek, használjanak. A zárszalagos termelői mézesüvegben forgalomba hozott mézek garanciát jelentenek a minőségre. Érdemes tehát szemfülesnek lenni és csak biztos eredetű nektárt vásárolni!

Magas kalóriatartalma miatt fogyasztásában ajánlott mértéket tartani, továbbá csecsemőknek 1 éves kor alatt nem ajánlott!

(fotó: OMME)

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.