Skip to main content

Aligha van szülő, aki nem próbált volna már meg bármiféle hókuszpókuszt, hogy a gyerkőc által éppen nem kedvelt ételt valahogy beletrükközze a kölyökbe. Persze, ez nem azt jelenti, hogy mindenáron megetessünk velük olyat, amit nem szeretnek (sőt), de azért próbálkozni lehet. Hisz pontosan tudjuk, hogy időnként mindössze ennyi indokuk van, miért nem esznek meg dolgokat: “azértmertcsak.”

  • Zöldséget és gyümölcsöt enni fontos. Ennek ellenére a magyarok mindössze 40%-a eszik mindennap legalább egyszer gyümölcsöt, és csak 30%-a zöldséget.
  • Viszonylag alacsony a szénhidrát-, energia-, és zsír tartalmuk.
  • Magas rosttartalmuk segítik a megfelelő bélműködést.
  • Bár függ a fajtától, de a gyümölcsöknek alapvetően magas a víztartalma.
  • (Jó esetben) magas a vitamin- és ásványianyag tartalma.
  • Gyerekeknél (is) jobb alternatíva nassolásra, mint a cukros pékáruk, csokoládék.

DE: Nem lehet elégszer elmondani, hogy fordítsunk figyelmet a gyümölcsök, zöldségek beszerzésére. Főleg idény gyümölcsöket fogyasszunk, és pláne ne olyat, amelyik a fél világot keresztül utazta, hogy ideérjen. (Nyilván ez nem mindig kivitelezhető, lsd banán, narancs, mandarin,kivi, de ugye, az arányok. Ráadásul a citrusfélék fontosak is a magas C-vitamin tartalom miatt. ) Érdemes szezonban beszerezni a piacon vagy őstermelőtől, majd lefagyasztani, hisz úgyis megőrzi a vitamin tartalmát. Mindenek előtt viszont fontos: csak mértékkel, ugyanis néhány gyümölcsnek igen magas a szénhidráttartalma (lsd pl. szőlő, banán, füge, aszalt gyümik).

Lényeg a lényeg, mutatunk nektek néhány nagyon egyszerű, de annál jópofább ötletet a gyümölcsmizériás gyerekeknek 🙂

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.