Skip to main content

Spartan Race, Brutálfutás, Bakony RUN és társai – beköszöntött a teljesítménytúrák, akadálypályák, terepfutások szezonja. Összeszedtünk néhány tudnivalót a gyakorló és a leendő hobbiversenyzőknek.

A, mint alapok

Ha egy ilyen típusú erőpróbára adod a fejed, mindenképpen fontos, hogy tisztában légy a saját határaiddal, képességeiddel. Ha késztetést érzel, hogy részt vegyél egy versenyen, előtte nézz alaposan magadba: megvannak a kellő alapok egy ilyen megmérettetéshez? Ha mostanában az összes sporttevékenységed abban merül ki, hogy leviszed a kutyát a térre, lehetőleg ne nevezz be a nyár legkeményebb túlélőtúrájára, csak mert mennek a haverok is!

B, mint buli

Hála a hasonló happeningek egyre növekvő népszerűségének, manapság ezek a próbák egyre inkább fesztiválhoz hasonlítanak, mintsem vérre menő versengésnek. Sok rendezvényen indítanak gyerek-futamokat is, hogy ne csak az egyes egyének, de egész családok szintjén is vonzóvá tegyék az eseményt. Egész infrastruktúrát húznak fel ilyenkor a helyszínen; kaja-pia-kávé-fagyi, de sokszor még sportruházat és egyéb kiegészítők is kaphatóak a verseny ideje alatt.

Cs, mint csapat

Sok versenyen van lehetőséged dönteni, hogy egyénileg vagy csapatban méretteted meg magad. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya is. Ha csapatjátékosként indulsz, arra ügyelj, hogy nagyjából egyforma edzettségi szinten legyetek a többiekkel. Tudjátok egymást segíteni, és a móka-faktor is nagyobb! Magányos farkasként viszont csak te vagy és a teljesítményed; magad osztod be az erődet, és nem kell senkihez sem alkalmazkodnod.

D, mint duhajkodás

Alig várod, hogy elstartoljon a mezőny, rögtön az élre törsz, sprintelsz ezerrel, gyors vagy, mint a gepárd – egészen az első három-négyszáz méterig, amikor is elfogy az erőd. Mert mondjuk egy kábé hatvan fokos emelkedővel nézel farkasszemet. Vagy cuppogó sárban kell futnod. Vagy rögtön egy nehéz akadállyal szembesülsz. Ne feledd: ezek a versenyek nem rövidek, és közben még a feladatok is kiveszik a szuflát belőled! Úgyhogy csak óvatosan a duhajkodással. Oszd be okosan az erődet, ne adj ki mindent az első öt percben magadból, mert az nagyon hamar visszaüt. Általában meg van adva minden versenynél egy tól-ig időkorlát, hogy minimum és maximum mennyi idő alatt teljesíthető a pálya, ezt nem árt figyelembe venni.

E, mint edzésterv

A komolyabb versenyekre érdemes külön edzéstervvel készülni. Ne gondolj nagy dologra: sokszor elég, ha megkérdezed az edződet, mire érdemes külön ráfeküdni a szokásos edzéseid mellett. Sok rendezvény előtt maguk a szervezők is közzétesznek ajánlott edzésterveket, de a különböző közösségi oldalakon is alakulnak erre csoportok, ahol megosztják egymással a praktikákat a résztvevők, vagy akár közös edzéseket is szerveznek már jóval a verseny előtt.

F, mint felkészültség

kihívás_3Ahhoz, hogy teljesen felkészült legyél, nem elég a jól felépített erőnlét, a szilárd állóképesség vagy a speckó edzésterv. Fontos, hogy az adott verseny részleteivel is tisztában legyél. Onnantól kezdve, hogy hol van a regisztráció, vagy milyen iratok kellenek az induláshoz (rossz lenne azért lemaradni, mert otthon hagytad a személyidet, ugye?), hol lehet átöltözni, hol van a csomagmegőrző, egészen addig, hogy milyen akadályokra számíthatsz a verseny során, milyenek a helyszín adottságai. Na meg a bemelegítésre is szánj időt, eszedbe ne jusson hideg izmokkal nekiállni (sok helyen egyébként tartanak közös bemelegítést a résztvevőknek). Mindenképp időben érkezz a helyszínre, informálódj, nézelődj, tudj meg minél többet azoktól, akik már végigcsinálták. Fontos kulisszatitkokra tehetsz így szert. Na meg nem mindegy, kell-e azon idegeskedned, hogy időben sorra kerülsz-e a csomagmegőrző előtt kígyózó sorban. Az idő és az információ hatalom, ezen a terepen is!

És mindezek mellett a legfontosabb, hogy érezd jól magad, élvezd a mozgást a szabad levegőn, feszegesd a határaidat, légy része a közösségnek, és legyél nagyon büszke magadra, a teljesítményedre! Ezek az alkalmak életre szóló élmények lehetnek. Vigyázat: függőséget okoz!

 

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.