Skip to main content

Kinek ismerős a helyzet: hazaesel a munkából, farkaséhes vagy, de mindjárt mennél edzésre? Szóval, kellene valami, ami energiát ad, nem “üli” meg a gyomrot, nem esel tőle kajakómába és rosszul sem leszel mozgás közben. Benkő Nóri ma edzés előtti kajatanácsot ad.

– Az egyik legfontosabb dolog, hogy a vércukorszint megfelelő szinten legyen, hiszen ha ez alacsony az rosszulléthez, szédüléshez vezethet. Emellett a megfelelő hidratáltság is elengedhetetlen, ennek érdekében egész nap fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot (főként vizet). Azt hogy miből mennyit együnk és mennyivel az edzés előtt, teljesen egyénfüggő, mivel az emésztési folyamataink nem egyformák – kezdte Nóri.

 Az edzés előtti étkezések során az ételek kiválasztásánál nagyon fontos, hogy könnyen emészthető legyen. Szervezetünk a zsírokat tudja a legnehezebben emészteni, ezt követik a fehérjék végül pedig a szénhidrátok. Ebből következik, hogy magas szénhidráttartalmú, közepes fehérjetartalmú, és alacsony zsírtartalmú ételeket érdemes választani, melyeket edzés előtt 2-2,5 órával célszerű elfogyasztani (tésztafélék, rizses ételek, különféle teljes kiőrlésű zsemléből/kenyérből készült szendvicsek).

Sokszor azonban előfordul, hogy nincs időnk arra, hogy edzés előtt megfelelően táplálkozzunk, és munka után rákényszerülünk arra, hogy gyorsan bekapjunk valamit. Ilyenkor edzés előtt 0,5-1 órával a következő snack-et fogyaszthatod:

magas cukortartalmú gyümölcsök (szőlő, banán, aszalt gyümölcsök);

– zab- és energiaszeletek;

– müzli szeletek;

– magvak;

– mogyoróvajas gyümölcsök;

– néhány szem keksz (pl. zabkeksz, de jobb, ha Te csinálod házilag).

Emellett az edzést megelőző 15-20 percben fogyassz 2-3 dl folyadékot, ezt a mennyiséget még könnyen tolerálja a szervezeted. Összegezve a fent leírtakat, próbálj meg arra törekedni, hogy egész nap folyamán megfelelő mennyiségű és minőségi tápanyagot vigyél be a szervezetedbe, szánj időt az étkezésekre, így elkerülheted azt, hogy az utolsó utáni pillanatban még valamit be kelljen kapnod  🙂 (jó-jó, tudjuk, hogy ez nem mindig jön össze…)

 

benkő nóri2Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés, amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már, melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok szép eredményt szeretne elérni Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

 

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.