Skip to main content

Végre előkerültek a bringák a garázs mélyéről, a kerékpárutak (meg a „sima” utak is) tele vannak bicajossal. Így, a szezon elején nem árt tisztázni néhány alapszabályt (és/vagy illemszabályt? ), hogy a kulturált és biztonságos közlekedés jegyében ne merítsük ki a káromkodási szótárunkat már az első biciklitúrán.

  1. A kocsiban bekötöd a biztonsági övet? Nos, akkor remélem, nem kérdés: sisak viselése kötelező!! Nem azért, mert előírás, hanem mert életet véd és ez nem vicc. Hiába gondolod, hogy te aztán szuperjól tekersz, de mindig számolni kell egy hirtelen irányt váltó gyalogosra, kisgyerekre, kutyára, bármire. És ne akard megtapasztalni: az útpadka erősebb, mint a fejed…
  2. Kerékpárút. Nos, mint ahogy az feltűnhetett, nem egyedül használjuk. A fentebb már említett gyalogosokkal, babakocsikkal, rollerező gyerekekkel kell osztozni, úgyhogy a kulcsszó: éberség, figyelem. Amikor frekventáltabb helyeken tekersz, muszáj, hogy előre gondolkozz. Ha már a többiek nem…
  3. Zebra. Tudom én, hogy sokkal jobb lendületből áttekerni, de nem véletlenül kell leszállni.
  4. Nem kell erősebbnek lenni az autósoknál, mert nem vagy az. Két keréken baromira védtelen az ember, szóval, még ha igazad is van és kőbunkó a sofőr, fogd fel, hogy csak te járhatsz rosszul. Szóval: száj befog, kéz nem mutogat!
  5. Ó, azok a drága gyalogosok! Igen, telefonálnak, andalognak, kóvályognak, ugrabugrálnak, lökdösődnek, figyelmetlenek, turistáskodnak, nézelődnek, nem hallanak (a sor tetszés szerint folytatható). Tényleg baromira idegesítőek, de gondolj bele, hogy amikor te gyalogolsz, pontosan ezeket csinálod. Szóval relax!
  6. CSENGŐŐŐ! Egyáltalán nem csak dísznek van a csengő a bringán. És kedves gyalogos, ha csenget egy bicajos, az nem azért van, hogy téged halálra idegesítsen, hanem azért, hogy felhívja a figyelmedet, hogy ott van a közeledben és mondjuk ne lépj ki elé!
  7. A világítás dettó nem csak valami úri hóbort. Kivilágítatlan biciklisnél kevés idegesítőbb dolog van, ha az ember kocsival közlekedik éppen. Kapcsolj lámpát, tegyél fel fényvisszaverő karpántot (létezik spéci, villogós verziója is), mellényt, bármit!
  8. Kedves Szülők! Nem kérdés: a gyereknek meg kell tanulni biciklizni. De nem feltétlenül a legnagyobb forgalmú bicikliúton (netán a Margit-szigeten a futópályán) kell megtanítani kerekezni. Mint ahogy azt a gyereket is folyamatosan figyeljük és figyelmeztessük, aki már tud bicajozni, ugyanis akár egy színes pillangó, lufi, valami nagyon fontos közlendő is teljesen elveszi a figyelmüket.
  9.  Zenehallgatás és telefon, nanááá. Ez most komoly?! Egyszerűen nem tudom felfogni sokadszorra sem, hogy forgalomban hogy lehet „bedugott füllel” kizárni a külvilág zaját, amely igencsak fontos tájékozódási pontot jelent. Továbbá amíg telefonálunk, igazán félre lehet állni. Láttam én már jókora esést a halaszthatatlan telefonálás miatt.
Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.