Skip to main content

Négyszeres felnőtt magyar bajnok, junior Európa-bajnok ezüstérmes, felnőtt Euróba-bajnokságon benne a top 4-ben, és a világranglista jelenlegi 76. helyezettje, hogy a többi rangos nemzetközi versenyt ne is említsük – a tatabányai Farkas Balázs neve immár összeforrt az általa oly nagyon szeretett sportággal: a fallabdával.

Édesapja révén került anno kapcsolatba a mozgásformával. – Apukám kezdett el először fallabdázni hobbi szinten, s amikor kábé 12 évesen elég idős lettem, levitt a tatabányai klubba. Nálam is hobbinak indult, majd ahogy telt az idő, és jöttek a jobbnál jobb junior eredmények, egyre komolyabban vettük a versenyzést, és magát a sportágat.  

Balázs az azóta eltelt 13 évben rengeteg szép eredményt tudhat magáénak, hála a rendszeres és szigorú edzéseknek. – Így, hogy jelen pillanatban csak ezzel foglalkozok, napi 2 edzésem van: egy délelőtt, és egy délután, hétfőtől péntekig; azaz 10 alkalom egy héten. Ebben van kondis és labdás edzés is egyaránt. Mindig apával beszéljük meg előre, hogy mi is a terv a következő napra. Egyébként minden sportot szeretek, de a fallabda mellett leginkább focizni és teniszezni szoktam, ha a szabadidőm engedi.

Ezen a szinten már az étkezést is muszáj a versenyzői léthez igazítani. – Igyekszem rá odafigyelni, mert nagyon fontos tényező. Versenyeken és előtte is egyre jobban próbálom követni azt az étrendet, ami több energiát ad a meccseken. De még van hová fejlődni ezen a téren.

Márpedig szükség van az energiára, hiszen Balázsra idén is mozgalmas időszak vár. – Nagyon sűrű a versenynaptár: április végén lesz a felnőtt csapat Európa-bajnokság, májusban a világbajnokság, júliusban pedig a világjátékok. Úgyhogy fel kell kötni a nadrágot, és továbbra is keményen kell dolgozni. Idén ugyanis szeretnék a világranglista top 50-be kerülni, és minél jobb eredményeket elérni.

Balázs mindenkit buzdít a fallabda kipróbálására. – Csak ajánlani tudom! Nagyon megdolgoztatja a test minden egyes izomcsoportját, emellett nagyon izgalmas játék. A baráti körömben, akik eddig kipróbálták, mind beleszerettek, és a mai napig járnak fallabdázni.

És hogy ő mit szeret benne? – Számomra ez jelent mindent. A pályán érzem jól magam, és boldog vagyok, ha azt csinálhatom, amit szeretek. A fallabda szépsége abban áll, hogy egyszerre kell gyorsnak és technikásnak lenni, sokat gondolkodni, és persze fizikálisan is topon kell lenni nagyon. Mindig történik közben valami, és folyamatosan van benne hová fejlődni.

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.