Skip to main content

Jó lenne valami, ami erősíti a törzsizmokat, segíti a mobilitást, miközben ellazít, és kikapcsol? Az Aerial Pilatest neked találták ki! Csizmadia Mónika Pilates oktatóval most bevezetünk ennek a csodálatos mozgásformának a rejtelmeibe!

Egyáltalán mi az az Aerial?

– A legtöbb Aerial elnevezésű óratípus prevenciós, illetve rehabilitációs elemeket használ a törzsizmok erősítésére, valamint a mobilizációra. Maga a szó egyébként annyit tesz: légi.

Kinek ajánlottak ezek a mozgásformák?

– Gyakorlatilag mindenkinek, hiszen ma már szinte nincs ember, aki ne panaszkodna nyak-, hát-, vagy derékfájdalmakra. Egy átlagember több, mint a fél napját statikus helyzetben, ülve tölti (adjuk csak össze: iroda + autó/busz + tévé + étkezés közben). Ha pedig nem ülünk, akkor gyakran előregörnyedünk (mosogatás, mobilozás, fogmosás, …stb.). Muszáj nyújtani, ellentétes irányba mozgatni a gerincünket, erősíteni az izomzatot, ezáltal tehermentesíteni az ízületeket. Ajánlott azoknak is, akik szeretnék élvezni a mozgás szabadságát, akik gond nélkül akarják megvakarni a hátuk közepét is 😊.

Külön előny, hogy a mozgásszegény életmódot folytatók, vagy sérülés után gyógyulók, rehabilitációs szándékkal érkezők ugyanúgy élvezhetik ezeknek az óratípusoknak az előnyeit, mint a haladó, szuperhajlékony, jógában vagy Pilatesben gyakorlatot szerzett érdeklődők. 

Emellett remek keresztedzés kerékpárosoknak, futóknak, erőnléti sportot űző embereknek is.

Mesélj kicsit az Aerial Pilatesről!

– Többek között azért szuper, mert ötvözi a talaj és a „gépes” Pilates edzések gyakorlatait, lényege a core légzés összekapcsolása, kontrollált mozgássorozatokkal. Tonizálja az egész test izomzatát, ami az energiát a légzésből nyeri: dinamikusan végrehajtott, légzéssel kombinált mozdulatokat hosszú nyújtások követnek.

A fókusz azon van, hogy megtaláljuk az egyensúlyunkat, kívül-belül egyaránt – izomzatunk/mozgásunk koordinálása, valamint a légzéskoordináció segítségével.

Azáltal, hogy a testünk mellett az agyunknak is munkát adunk, rendszeres Aerial Pilates gyakorlással egy aktív meditációs állapotba kerülhetünk, ahol nagyon könnyen elérjük azt a flow állapotot, ami boldogan indít minket tovább a hétköznapjainkba – több kreativitással, lazasággal, rugalmassággal, pozitív szemléletmóddal áld meg minket. 

Pilatesben Power House-nak hívjuk azt az erőközpontot, amiből a mozdulataink indulnak: a has, a hát alsó része, a medence és a farizmok, mélyizmok, medencefenék záróizmainak összessége adja azt a stabil magot, amiből az erő, energia áramlik a végtagok felé. Óra elején ezt az erőközpontot bekapcsoljuk, összhangba hozzuk a légzéssel, így végezzük a gyakorlatokat. 

Összességében miből áll egy óra?

 • Ülőmunka okozta károk ellensúlyozására végzünk nyújtó, majd erősítő gyakorlatokat dinamikusan, aztán megpihenve
 • Nyaki és háti gerinc szegmentális nyújtása, átmozgatása
 • Törzsizmok, core szegmentális erősítése
 • Törzsstabilizáló gyakorlatok
 • Teljes test nyújtása, átmozgatása
 • Meditáció, relaxáció.

Az óra felépítése ezek alapján:

 • 5 perc hammock beállítás (a hammock egy nagy teherbírású rugalmas anyag, amely hol támasztékként szolgál, hol segítséget nyújt a fokozottabb hajlékonyság eléréséhez. A hammockkal olyan gyakorlatokra is képesekké válunk, melyeket önállóan nem, vagy csak nehezen tudnánk elvégezni fizikai korlátaink miatt)
 • Korrekt alapállás, funkcionális légzés ismertetése, power house bekapcsolása
 • Alapgyakorlatok hammock segítségével
 • Erősítő, nyújtó és csavaró gyakorlatok fokozatos végzése, stabilan felépített, jól követhető blokkokban
 • 5 perc játékidő, instafotók ideje 😊
 • 5 perc lazítás, meditáció, Savasana (a test és az elme tökéletes kikapcsolása)

Kedvet kaptatok? Szuper! Legközelebb a hagyományos és az Aerial Pilatest hasonlítjuk össze, fotókkal, gyakorlatbemutatásokkal – stay tuned!

Ha pedig máris nekiállnál a gyakorlásnak, nincs akadálya: íme, egy remek edzésvideó Mónikától: https://vm.tiktok.com/ZMFhR8DRx/

Csizmadia Mónika esete a sporttal nem szokásos módon indult. Egy rosszul sikerült görkorcsolyázás alkalmával elszakadt a keresztszalagja, mely később operációra szorult: „kapott” két csavart a lábába, s egy combizomból kivágott izomszállal pótolták az elszakadt hátsó keresztszalagot. Ezután kőkemény gyógytorna és hosszan tartó rehabilitáció következett. Először Zumba oktató lett, ami segített újra mosolyogni a trauma után, majd szépen fokozatosan haladt az álmai felé. Először Tenerifén kötött ki, ami után nem bírt többet a 4 fal között lenni. Majd Cypruson sikerült kreatív kids entertaineri s fitness animátori munkát kapnia, miközben elvégezte a Testnevelési Egyetem fitness edzői szakát. Később véletlenek sorozata folytán spanyol vizekre evezett; Gran Canarián negyedik éve él. Fitness entertainerként jó néhány mozgásformába beleásta magát: spinning, aquagym, trambulin, pool bike, kettlebell, BOSU, Jóga, SUP jóga, Pilates és Body Balance szerepelnek a repertoárjában. Vallja: idővel mindenki megtalálja a magához illő edzéstípust, amit örömmel és magabiztosan űz majd.

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.