Skip to main content

Az egészséges életmód tanítását nem lehet elég korán elkezdeni: MediBall, táplálkozási szokások alakítása, odafigyelés magunkra és a másikra, elsősegély, jóga – többek között ezek a progamok szerepeltek a Tápió Térségi Sportszolgáltó és Életmód Egyesület (TTSE) által szervezett életmód táborban Tápiószentmártonban.

A mozgásszegény életmód okozta problémák, a stressz, a nem megfelelő étkezés okozta elhízás a gyerekeket sem kímélik. Többek  között ezt próbálja orvosolni az életmód tábor, ahol játékos formában, sokféle ismeret megszerzésével eszközt próbálnak adni a gyerekek kezébe – mesélte az Gigorné Nagy Katalin, a TTSE vezetője, a tábor egyik főszervezője.

 – A tábor programja a MediBall – Labdajáték az egészségért! köré szerveződik.  Minden életjelenség mozgásban nyilvánul meg. Változtasd meg a mozgásod, megváltozik az életed! – ez a jelmondatunk. Tulajdonképpen ez egy kínai eredetű labdajáték, mozgásművészet, amelyben a tai chi lágy, körkörös mozdulatait használva lehet edzeni a testet, úgy, hogy a test ne sérüljön meg. A MediBall egy olyan eszköz, amelynek gyakorlása révén javítani lehet az emberek fizikai egészségi állapotát, a tanulási képességét, a mozgásszervi és keringési betegségek rehabilitációjában és ezek megelőzésében játszik szerepet, valamint segítségével javítható a stressz kezelés, és fejleszthető a koncentrációs képesség. Az általunk képviselt szinkron módszer  szerint – melynek kidolgozója Szilágyi István –  az emberek jó életminőségének az az alapja, hogy az emberek szinkronban legyenek a saját fizikai, érzelmi és szellemi igényeikkel, lehetőségeikkel. A szinkron módszer éppen ezért irányul az ember hármas minőségének a kibontására, fejlesztésére és szinkronizálására – ismertette a mozgásforma lényegét Kati.

Mivel nagy hangsúly van a finom koordináción, a légzésen, a figyelem fejlesztésén, éppen ezért ha valaki jól végzi az edzéseket, akkor az a tanulmányi eredményen is meglátszik. Sőt, a mostani táborban mozgáskorlátozott és autista kisgyermek is részt vett, és mivel a keresztező mogások segítik a beteg területek gyógyulását, ennek köszönhetően ők is nagy fejlődést mutattak – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy az abszolút látszik, hogy a felgyorsult élet a digitális világ felé sodorja a gyerekeket, ezért nagyon fontos lenne, hogy időnként elcsendesedjenek. Nem beszélve arról, hogy többségében a “durvább” sportokat – foci, kézilabda – űzik, a mediball pedig teljesen másról szól.

A MediBall mellett a tábor egy hete alatt nagy szerep jutott a természetben végzett mozgásoknak, játékos fejlesztő gyakorlatoknak, jógának,  mandala színezés, gyöngyfűzés is szerepelt a programban.
– Sok olyan gyerek van, aki már nem először járt a táborunkban. Szerencsére abszolút látszik, hogy figyelnek, fogékonyak: a táborba mindig vízzel érkeztek, nem cukros üdítőkkel, kóstoltatunk nyers zöldségeket, igyekszünk mindig megismertetni egy-két egészséges új dolgot. Sokszor még a szülők is meglepődtek, hogy a gyerek megette mondjuk a nyers karalábét – osztotta meg tapasztalatait Kati.

Reméljük, hogy az itt tapasztaltak szervesen beépülnek a gyerekek és a családok mindennapjaiba is.

(Fotók: TápióBall Facebook)

 

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.