Skip to main content

Bátky Zsuzsanna lovas mozgásterapeuta előző írásában már sok mindent megtudhattunk a lovaglás, lovasterápia előnyeiről, a folytatásban még több érdekességről lesz szó. Figyeljetek: ennyi mindenre jó a lovaglás!

A lóháton végzett feladatok – amelyek egyúttal a helyes testartás kialakítását is hivatottak szolgálni – számos sikeres óvodai/iskolai, vagy ha úgy tetszik, az élethez szükséges képességet fejlesztenek. A központi idegrendszer érési folyamata és a mozgásfejlődés ugyanis szoros kapcsolatban vannak egymással. 

Egy hétköznapi hasonlattal élve: ha minden rendben van velem, felszaladok a 3. emeletre gond nélkül. Viszont, ha valami miatt nehezített a mozgásom, mondjuk meghúzódott a lábam, ugyanez a harmadik emelet már kihívást jelent. Lehet, hogy a mozgásomon fog meglátszani, mert bicegek, sőt lassabban is érek fel, de ha fogamat összeszorítva mégis ugyanannyi idő alatt megyek fel, sokkal jobban el fogok fáradni. És ha eszembe jut, hogy lent hagytam a kocsiban a lakáskulcsot, sokkal csalódottabb, elgyötörtebb, akár mérges is leszek – de az is előfordulhat, hogy feladom, és nem megyek vissza, megvárom, míg megmentenek 😊.

Ha a gyermeknek valamely részképességében lemaradás van, akkor az valahol meg fog mutatkozni: a teljesítményében, hangulatában, viselkedésében, vagy akár az önbizalmában. Lehet, hogy először nem is gondolnánk, hogy baj van, mert mindenki azt mondja, jól teljesít (ez azért van, mert jól tud kompezálni), de ez több energiájába fog kerülni. Viszont az is előfordulhat, hogy harsány, vagy épp agresszív lesz, hogy leplezze gyengeségét.

De mik is ezek a részképességek (a teljesség igénye nélkül), milyen területeket fejlesztünk?

A szinkronok kialakítása:

– Verbális-motoros = egyszerre tudom mondani és csinálni (pl. képes vagyok megszámolni valamit, mert egy időben mutatok rá és mondom a számot, azt a betűt fogom leírni, amit éppen kimondok magamban, azt a betűt olvasom, ahol éppen az ujjam tart).

– Motoros-motoros szinkron = egyszerre képes vagyok egy időben több dolgot csinálni (fel tudok mászni a mászókán, mert tudom egyidőben használni a kezemet és a lábamat is, tudom a szememmel követni a szöveget és az ujjamat húzni egyidőben a szöveg alatt, tudok egyszerre ugrani és tapsolni).

Kar-láb függetlenedés kialakítása: képes leszek rá, hogy a lábam és a kezem ne egyszerre mozogjon, mást csináljanak (ha labdát pattogtatok, nem kell ugrálnom hozzá, ha hajlítom a kezem, attól a lábamat egyenesen tudom tartani, ha tekerem a pedált, a kezem tud kormányozni, képes leszek megtanulni úszni, mert a kezem és a lábam mást tud csinálni).

Többcsatornás figyelem: egyszerre képes vagyok több dologra is koncentrálni (több információból sem marad le ez-az, a kért feladatnak az egésze megvalósul, és nem csupán egy része, nem kuszálódik össze a végeredmény).

Ritmusérzék: szintén elengedhetetlen például a folyamatos olvasáshoz.

Fennmaradt csecsemőkori reflexeink leépítése is nagyon fontos. Ezek a megszületésünknél létszükségletnek számítottak, vagy amiatt voltak fontosak, hogy elsajátítsunk bizonyos mozgásformákat, de már ezen túl vagyunk, nincs rá szükségünk, és csak gátol minket a továbbiakban. Ilyenek például, amikor akkor is behajlik a kezem, ha nem akarom, elnézek a kanyarodás irányába és a másik irányba fordítom a kormányt – legyen ez bicikli, de később autó is -, elcsúszik az ujjam egy sorral az olvasásnál, sokszor elesem, stb.

Számfogalom kialakítása, szövegértés, finommotorikai fejlesztés, és még sorolhatnám…

Szóval, hogy mit kap a gyermek azon kívül, hogy szereti a lovakat, és jó levegőn van? Mindezeket a fejlesztéseket, szinte észrevétlenül, a lovaglás részeként. Ezen kívül pedig a terapeuta szívét-lelkét, valamint folyton bővülő tudását.

Kinek milyen terápia való?

 A lovas ágazatban is többféle terápiás lehetőség létezik, fontos pontosan feltérképezni a gyermek problémáját, fejlesztési lehetőségeit átgondolni, és ezek alapján megkeresni az ebben kompetens terapeutát.

Minden ló alkalmas erre a feladatra? Csak a legnyugodtabb lovak jöhetnek szóba?

A válasz mindkét kérdésre nem. Nagyon fontos, hogy erre a célra szakszerűen kiképzett lóval dolgozzunk. A választott lovunk legyen intelligens, a munkához kellő módon álljon hozzá, megfelelő testi adottságai mellett jó együttműködő képességgel rendelkezzen. A jól kiképzett lovat is folyamatosan edzeni, foglalkoztatni kell ahhoz, hogy jól tudjon dolgozni. Kellő időt kell biztosítani neki a pihenésre, és hagyni, hogy a szabadidejében tényleg ló lehessen. Emellett lényeges, hogy a mentális állapota is jó legyen. Szánjunk időt számára a munkavégzés elején szükséges bemelegítésre, ráhangolódásra. Jómagam nagyon szerencsés vagyok, mert a párommal, aki lovasedző és belovagló, együtt dolgozhatok, ő gondoskodik róla, hogy a lovaink folyamatosan megfelelő állapotban vegyenek részt az oktatásban.

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.