Skip to main content

Télvíz idején – különösen manapság ugye – mindenkinek jól jön egy kis természetes immuntámogatás: ha beteg vagy, azért, hogy gyógyulj, ha pedig egészséges, akkor az is maradj! Az oregánó egyike azoknak a csodálatos fűszernövényeknek, melyek nem csupán ízletessé varázsolják az ételt, de gyógyító hatással is bírnak.

Az oregánó olajat már az ókori Görögországban is alkalmazták; Hippokratész fertőtlenítőszerként használta, az egyiptomiak pedig légúti fertőzések esetén, köhögéscsillapításra szedték. A népi gyógyászatban megmaradt a reumás fájdalmak, fogfájás, fejfájás ellenszereként, valamint emésztési panaszokra.

Manapság leginkább csak az olasz konyha szerelmesei fogyasztják nagyobb mennyiségben, pedig mindenkinek érdemes lenne beépíteni az étrendjébe. Már csak azért is, mert kiváló fertőtlenítő, és nagyon erős antioxidáns: a superfood-listán az előkelő ötödik legerősebb antioxidáns helyet foglalja el. Emellett természetes antibiotikum – elpusztítja a vírusokat, és erős gyulladáscsökkentő hatással is bír. Kiváló tulajdonságai miatt a rákkutatásban is fontos szerepet játszik.

Tipp: a szárított oregánó is tartalmaz hatóanyagokat, de az olaj sokkal erősebb!

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.