Skip to main content

Jövő hétvégén újra megtörténik: október 31-én hajnali háromkor kettőre ugrik vissza az óra mutatója. Mik az óraállítás élettani hatásai, és hogyan készülhetünk fel rá? Néhány tipp.

Hazánkban minden év októberének utolsó hétvégéjén kezdődik a téli időszámítás, idén éppen 31-e, Halloween éjszakája hosszabbodik meg egy órával. Volt ugye szó a tavaszi és téli állítások eltörléséről is, ez idáig azonban ez nem történt meg; ehhez ugyanis az Európai Unió államainak megegyezése szükséges. A tagállamok viszont nagyon megosztottak a témában, így az óraállítás még néhány évig biztosan velünk marad (a csehek most éppen további öt esztendőre szavazták meg).

Pedig alváskutató szakemberek és az idő biológiájával foglalkozó szakmai szervezetek állásfoglalása szerint az ember számára a standard időszámítás lenne a legoptimálisabb. Amint azt G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke nemrégiben elmondta, leginkább a betegek, a gyerekek és az idősek vannak kitéve az óraállítás negatív következményeinek. De az időbe való mesterséges beavatkozás, a belső óra felborulása mindenkire egyaránt hatással van.

Melyek ezek? A belső óránkat a Nap járása, az nappal és éjszaka váltakozása szabályozza. A biológiai óra ingadozása felboríthatja az alvás-ébrenlét ritmusát, s bár ennek nincsenek hosszútávú egészségkárosító hatásai, de rövid távon azért okozhat kellemetlenségeket, mindaddig, amíg a szervezetnek nem sikerül alkalmazkodni a megváltozott viszonyokhoz – ez átlagosan 4-14 nap. A belső és a külső óra szétcsúszása egy mini-jetlaghez hasonlít leginkább, az alábbi tünetekkel: alvászavar, fáradtság, emésztési problémák, ingerültség, koncentrálási nehézségek, a szívfrekvencia ingadozása, rossz hangulat.

Mit tehetsz? Ha tudod, hogy nehezen viseled az átállást, kezdd el már most, apránként adaptálni a szervezetedet! Ha minden nap negyedórával tovább maradsz fent és később kelsz, már nem lesz akkora a változás, amikor ténylegesen eljön az átállítás. A gyógyteák, esti relaxáció és a kütyük mellőzése is sokat segíthet, valamint a délutáni szundikálás szüneteltetése is megkönnyíti a mielőbbi adaptálódást. Az átállítás utáni tíz napban pedig a szokottnál is nagyobb körültekintéssel közlekedj, ilyenkor nagyobb a balesetveszély!

Forrás: webbeteg.hu

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.