Skip to main content

Majdnem két évtizedes futómúlttal és több tucatnyi futással, mozgással kapcsolatos cikk megírása után jó félévvel ezelőtt döntöttem úgy, hogy szakszerűbb mederbe terelem a futóedzéseimet, szóval azóta (többnyire) edzővel futok. Nem (csak) edzéstervvel, hanem konkrétan az edzővel. Nem volt feltétlenül idő-, vagy táv cél, inkább csak az eddigi random futkorászásokba (amivel szerintem amúgy semmi baj nincs) szerettem volna tervszerűséget, aminek aztán nyilván eredménye is van. Na, de miért is nagyon jó az edző?

  1. Van úgy, hogy az ember edz becsületesen, kitartóan és tisztességesen, mégsem jönnek a várt eredmények (ha vannak egyáltalán), de legalábbis nincs fejlődés, és ez hosszú távon demoralizáló lehet. Ebből (is) ki tud billenteni egy edző.
  2. Tegyük fel, hogy az átlagnál tájékozottabb vagy futás ügyben, elolvasol minden kezed ügyébe kerülő szakcikket, akkor sem biztos, hogy meglátsz mindent. Egy szakember attól szakember, hogy az edzéselmélettől az anatómián át a táplálkozásig mindenféle ismerettel rendelkezik és nagy valószínűséggel öt perc alatt észrevesz valamit, amire te lehet, hogy évek alatt sem jöttél rá.
  3. Sokan futnak edzésterv alapján, ami szintén szuperjó, ám egy edzéstervnél az is nagyon fontos, hogy adott napon mit változtat rajta az edződ. Igazodva az aktuális állapotodhoz.
  4. Nem tudom, ti hogy voltatok vele, én évekig képes voltam nagyjából ugyanazokat az útvonalakat futni. Persze bele-belesprintelgettem, néha hozzátettem egy dombot (oké, az a Gellért-hegy volt), illetve kedvemtől függően pár plusz kilométert – elvégre a saját örömöre futok. Egy edzővel nem neked kell kitalálni a spanyolviaszt, ő pontosan számon tartja, miket csináltatok eddig, és azt is, hogy legyen domb, völgy, sík, sprint, intervallum meg minden, és bónuszként a pulzusodra is rákérdez mindig. Szóval, lustáknak tökéletes választás 😊
  5. Egy (jó) edzőnek fontos a te fejlődésed és, hogy jól érezd magad, ergó mindent megtesz ennek érdekében. Keresi, kutatja az okokat, ha valami jobban/rosszabbul megy, tanácsot ad, javasol kaját, táplálék kiegészítőt, segít cipőt meg keresztedzést választani és még sorolhatnánk…
  6. Lusták, figyelem! Ha az edzővel meg van beszélve az edzésidőpont, akkor az meg van beszélve. Hiába vagy fáradt, álmos, ideges, visszamondani ciki, kivéve persze, ha tényleg valami egetverő dolog történik… Szóval, nagy valószínűséggel nem tudod lebeszélni magad az aznapi edzésről, ennek pedig nagyon fogsz örülni a végén 😊 Amúgy pedig mint ahogy már említettem, ő úgyis hozzáigazítja a napi penzumot az aznapi lelki-, meg fizikai állapotodhoz.
  7. Okosodsz is, az tuti. Hisz kapsz bónusz edzéselméletet meg táplálkozási tanácsokat.
  8. Javítja a technikádat. Nehéz saját magunkat kívülről látni futni, és a régóta rosszul berögzött futómozgást sem tudjuk magunktól korrigálni, de az edző ebben is segít.

Összességében: egy jó edző segít, ösztönöz, fejleszt, motivál, „összerak” – érdemes tehát időnként szakember segítségét igénybe venni.   

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.