Skip to main content

Szabad levegőn eltöltött, értékes idő, miközben a testmozgás találkozik az ismeretszerzéssel és a szórakozással – a tanösvényeket nem csak a gyerekek élvezik. Fedezz fel minél többet!

A tanösvények legtöbbször olyan tematikus túraútvonalak, melyek nemzeti parkok, természetvédelmi területek vagy tájvédelmi körzetek övezetében lettek kialakítva, és bejárásukkal felfedezhető az adott térség élővilága, kulturális öröksége, természeti értékei. A tájékozódást és az ismeretszerzést állomáshelyek, tájékoztató táblák és kiadványok segítik. Az ösvények hossza és bejárhatóságuk nehézsége változatos, ahogy a témák is, melyet feldolgoznak: általános természetismeret, geológia, kultúrtörténet, madártan, botanika, víztan, hogy csak néhányat említsünk. A magyar nemzeti parkok oldalán lévő tanösvénykeresőben biztosan találsz kedvedre valót: Tanösvény kereső | Magyar Nemzeti Parkok

Mi most a Tatai Fényes Tanösvényről hoztunk nektek kedvcsináló képeket, ami leginkább a hazánkban egyedülálló, közel egy kilométeres pallóútjáról ismert, mely egy vízben álló égererdő felett kanyarog. Az enyhén szénsavas, 20-22°C hőmérsékletű, karsztforrások kristálytiszta vize számtalan csiga-, hal-, teknős- és egyéb állatfajnak ad tökéletes otthont. A tanösvényt a vízi játszótér és a végén található strandfürdő teszi még vonzóbbá a családok számára.

A legkisebbeket pedig már meseösvények is várják szerte az országban egy kis aktív kikapcsolódásra: az ösvény bejárása során jelmezes, bábozós meseepizódok elevenednek meg, a résztvevőket is bevonva.  Sok szép meseösvényt találsz például ide kattintva: 12 meseösvény Magyarországon, ahol a gyerekeket igazi mesevilág várja – Csodahelyek

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.