Skip to main content

Azt már – remélhetőleg – nem kell hangsúlyoznunk, hogy minden időszakban a friss idényzöldségek és -gyümölcsök fogyasztása tesz a lehető legjobbat a szervezeteddel. Ennek szellemében most (a teljesség igénye nélkül) néhány hűsítő gyümölcsöt veszünk sorra.

Meggy

Ezt a savanykás gyümölcs finom és természetes frissítő lehet a nyári melegben; magas antioxidáns- és K-vitamin tartalma pedig tovább növeli előnyeinek számát. Emellett emésztéssegítő, gyulladáscsökkentő hatása is van.

Cseresznye

Kalóriaszegény, viszont gazdag B- és C-vitaminban, valamint ásványi anyagokban – minél sötétebb színű, annál inkább. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő antioxidánsai lassítják a sejtöregedést. Különösen alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegek is bátran élvezhetik. Enyhe hashajtóként működik, szóval csínján kell bánni vele, de ha éppen ez a cél, hát hajrá 😊.

Ribizli

Amilyen pici, olyan hasznos: legyen fehér, piros vagy fekete, a ribizli igazi vitaminbomba. Hatékonyan méregtelenít, csökkenti a magas vérnyomást, valamint a különböző gyulladásokat, vagy az allergiás tüneteket. Erősíti a hajszálereket, és hatékonyan harcol a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen is.

Sárgabarack

Rendkívül sokoldalúan felhasználható, különleges ízű gyümölcs, mely nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, ezáltal védi a szemet, és erősíti az immunrendszert. Magas víztaralma miatt jól hidratál és méregtelenít, magas rosttartalma segíti az emésztést.

Legközelebb a legtutibb idényzöldségek következnek; addig is irány a piac/konyhakert!

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.