Skip to main content

Várandósság alatt és után a nők rengeteg testi-lelki változáson mennek keresztül. Futás szempontjából inkább a testi változások vannak előtérben; ezekről szól ma Nóri futóiskolája.

A várandósság alatt növekszik a testsúly, megnőnek a mellek, megváltozik a test alkata, kitágul a bőr, az ágyéki ízületek is lazábbá válnak (a szülést elősegítendő), és ezeken kívül még számos egyéb, egyénenként különböző változás történik a testben.

Ahhoz, hogy minden az eredeti helyzetébe álljon vissza, mindenkinél eltérő hosszúságú idő szükséges. Amit az orvosok általában javasolnak, az 6 hét gyermekágy (ami a szülés utáni 6 hetet jelenti), azonban ez nem mindenkinél elegendő. A futás megkezdéséhez pedig elképzelhető az is, hogy akár 6 hónapot is várnod kell! De nyugalom: a 6. hét és a 6. hónap között nem kell otthon ülnöd egész nap, hiszen vannak mozgásformák, melyeket elkezdhetsz végezni – szép fokozatosan, az alábbiak betartásával:

– Mivel a szalagok és az ízületek meg vannak gyengülve, sokkal lazábbak, kerüld a nagy föl-le mozgással járó sportokat az elején (pl. intenzív futás).

– A terhesség alatt megváltozik a láb alakja és a mérete is, és akár a már korábban említett bokasüllyedés (lúdtalp) is kialakulhat a terhesség következményeként.

– A nők 5-20%-ánál a lábakon akár visszér is kialakulhat.

szülés után2– Az orvosoddal való konzultáció után, a 6. hetet követően végezz különféle jóga-, erősítő-, valamint intim torna-gyakorlatokat, melyek segítenek abban, hogy mihamarabb visszaerősödjenek a törzsizmaid, és a kismedence izomzata (ami lényeges az inkontinencia elkerülése érdekében).

– Ezek mellett pedig, amikor a gyerekeddel amúgy is a szabad levegőre mennél, válaszd a tempós sétát, mely segít az állóképességed növelésében, hogy mihamarabb elkezdhesd majd a kocogás/futást.

– Eleinte rövidebb távokkal kezdj, vagy váltogasd a futást és a tempós sétát. Kezdetben heti 2-3 alkalommal szánj időt a kocogásra, és szépen fokozatosan növeld a távot és az iramot. Mindig figyelj a tested jelzéseire, ha nem esik jól, inkább hagyd abba, hiszen most az a fontos, hogy Neked jó legyen! A türelmetlenség nem kifizetődő, sőt.

szülés után3– Ha a szabadban nincs olyan futópálya, ahova a gyerekedet el tudnád vinni magaddal, vagy nincs lehetőséged babakocsis futóanyukákhoz csatlakozni, akkor menj le egy edzőterembe, ahol van gyermekmegőrzés, vagy ahol a kicsi ott lehet melletted akár hordozóban, akár babakocsiban a futópad mellett.

– Ha szoptatsz, mindenképp szerezz be a mostani mellméretednek megfelelő, jól tartó sportmelltartót. Ne aggódj: azt a nézetet, miszerint szoptatás alatt nem szabad sportolni, mert elapad a tej, már cáfolta a tudomány. Arra viszont mindenképp ügyelj, hogy az eddigi, sportolás előtti, alatti és utáni megnövekedett folyadék- és kalóriaigényed most még hatványozottabban jelentkezik!

– Amire még szintén érdemes odafigyelned, az a cipő. Mielőtt újra elkezdenél futni, mindenképp menj el egy futószaküzletbe, ahol megnézik a lábadat, történt-e a várandósság következtében változás – kialakult-e bokasüllyedés, esetleg nőtt-e a lábméreted. Amennyiben igen (és erre jó esély van), akkor a szakemberek segítenek majd a legmegfelelőbb cipő kiválasztásában.

nóriBenkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta  szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az  atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés,  amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett  el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már,  melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok    szép eredményt szeretne elérni Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően  több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni  mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.