Skip to main content

Az atlétika a sportok királynője. Miért is? Mert minden szükséges képesség fejlesztésére alkalmas: a futás-ugrás-dobás hármasát teljes mértékben körüljárja. – Nyilván nem egyből versenyszámmal kezdünk, hanem rávezető futásokat, lökéseket, hajításokat, magasba történő ugrásokat, szökkenéseket, távolságra történő ugrásokat gyakorlunk. Futásban rövid és hosszú táv, gyorsmozgások, állóképességi mozgások váltakoznak az edzéseken – foglalja össze Jávorfi Ágnes testnevelő-gyógytestnevelő tanár, atlétika edző.

Az atlétika edzéseket már óvodás korban el lehet kezdeni, és nagyon ajánlott is, hiszen koordináció-fejlesztésre kiváló. Mindenhol a futás-ugrás-dobás hármasa köszön vissza, különböző korosztályoknak megfelelő formában. Nemrégiben indult egy játékos program, a Kids Atlétika, melyet az általános iskolákban is bevezettek. Amelyik iskola pedagógusa elvégzi ezt a képzést, az az intézmény kap egy szivacsot, póznákat, polifoamot, sípolós dobóeszközt, szökdelőpárnákat tartalmazó eszközcsomagot. Emellett komplett elméleti anyag is rendelkezésre áll, ami az iskolai testnevelés órákra vagy az atlétika edzésekre való felkészülést segíti. Kidolgozott versenyrendszere van, de természetesen nem csupán a versenyzésre jó, sőt: olyan képesség- és koordináció fejlesztésre alkalmas játékos formában, amit az óvodások is nevetve csinálnak meg, miközben szinte észrevétlenül fejlődnek.

– Alsósoknak heti két edzésalkalom ajánlott, míg felső tagozatban heti 3-4, de akár 5 alkalom is simán belefér. Az edzésterhelés jól változtatható: például két futó, egy dobó és két ugróedzés egy héten, és körbeértünk. Szóval ezt ki lehet színezni ilyen szempontból – emeli ki Ági.

Az edzés klasszikus felosztásra épül: bemelegítés, fő rész és levezetés. Bemelegítésnél bemelegítő futás, gimnasztika, futóiskola, ha éppen ugróedzés van aznap, akkor ugróiskola is. A fő részben valamely futó, ugró vagy dobó elem gyakorlásán van a hangsúly. A levezetés pedig sokszor valamilyen képességfejlesztő játék formájában történik.

S hogy kinek ajánlott az atlétika? Ági ezt is elmondja. – Az atlétika bárkinek jó, pontosan a komplexivitása miatt. Legyen szó gyermekről vagy felnőttről, versenysportról vagy szabadidősportról, de akár ezeken belül teljesen más sportágról is; az atlétika olyan alapot ad, amivel aztán bárhol megálljuk a helyünket. Állóképességet és kitartást kapunk általa, s ami szintén nagyon fontos, hogy megtanuljuk elhelyezni magunkat térben és időben. Egyszóval komplex mozgáskultúrához jutunk, amit utána bárhol, bármely sportágban tudunk kamatoztatni.

Fotó: Magyar Atlétikai Szövetség, ML

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.