Skip to main content

A madarak csicseregnek, a fák zöldülnek, a nárciszok nyílnak és ezzel egyenesen arányosan megnő a futók száma is. Nemcsak a hardcore, télen-nyáron mozgóké, hanem a lelkes tavaszi újrakezdőké is.  Ez azonban nem megy egyik napról a másikra, ezért Benkő Nóri ad néhány hasznos tippet, melyek segítségével könnyebb a visszatérés.

  • Először is nagyon fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy régi futócipődet meddig használtad. Érdemes elmenned egy szaküzletbe, ahol segítenek egy új cipő választásában.
  • Ha régóta nem edzettél, érdemes 3-4 hétig erősítő edzéseket végezned, így felkészítheted a tested a megterhelésre.
  • Eleinte kezdj tempós sétával, majd fokozatosan térj át a kocogásra/futásra.
  • Hetente maximum 10%-kal növeld a lefutott kilométereket, így könnyebben elkerülheted a sérüléseket.
  • Az edzést mindenképp bemelegítéssel kezdd (kb. 10-15 perc), és levezetéssel, nyújtással fejezd be.
  • Fontos, hogy folyamatosan motivált maradj, ennek érdekben tűzz ki magad elé célokat reális keretek között.
  • Ha egyedül nem megy, keress egy partnert, akivel könnyebben túl tudsz jutni az esetleges holtpontokon, motiváljátok egymást.
  • Vezess edzésnaplót már az első edzéstől kezdve, melyben mindent írj le (hol futottál, a megtett távot, időtartamot, milyen volt az időjárás, és a közérzetedet is).
  • Nagyon fontos, hogy az edzések rendszeresek legyenek. Határozd el, hogy hetente hány alkalommal fogsz futni, mikor van a keresztedzés, és a pihenőnapokat is jegyezd fel.

Reméljük, ezzel a néhány tanáccsal segíteni tudunk nektek. Ne ijedjetek meg, a futás nem az a sport, ami könnyen megy, igenis meg kell „szenvednetek” a kitűzött céljaitokért, de higgyétek el érdemes – mondja Nóri. 🙂 (… és neki aztán tényleg elhihetitek)

benkő nóri2Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés, amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már, melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok szép eredményt szeretne elérni Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

 

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.