Skip to main content

Ha két futó összetalálkozik, a melyik a kedvenc távod/mennyi idő alatt futsz egy kilométert/ mi a rekordod/ milyen versenyen indulsz legközelebb tisztázása után tutira szóba kerül, hogy ki, milyen sérüléseket szedett össze futás közben. Nekem például a derékfájásom gyakorlatilag teljesen “megszokott”, az újonnan szerzett térdfájás mizériámról pedig korábban már elmélkedtem itt:http://sportazelet.com/a-nagy-futocipo-mizeria/ . Aztán amikor szakértő tekintetek kereszttüzébe kerül az ember, kiderül, cseppet sem normális, hogy “itt-ott fáj”, mint ahogy az sem, hogy “néha csak kicsit fáj, máskor meg nagyon”.

A sérülések megjelenésének több oka lehet, többek között, hogy hajlamosak vagyunk-e rá, de a helytelen futótechnika, a rossz cipő választása, esetleg a saját hanyagságunk (nyújtás, erősítés elhanyagolása) is ugyanide vezet – okosított fel Benkő Nóri, a sportazelet.com futó szakértője.

Természetesen több sérülés is előfordulhat, de beszéljünk a leggyakoribbakról, amik a futókat leginkább érintik.

  • Derékfájdalom: ez a jellegű fájdalom leginkább a rossz talajfogás (helytelen futótechnika), a kemény talaj illetve a gyenge törzsizmok miatt alakulhat ki. Ennek megelőzése érdekében mindig tájékozódjunk arról, hogy a megfelelő futócipőt választottuk-e magunknak (futó analízis), hetente többször végezzünk erősítő gyakorlatokat, melyek főként a core (törzs) izmokra fókuszálnak.
  • Térdfájdalom (IT szalag gyulladás): az iliotibialis szalag a csípőt köti össze a térddel, melynek gyulladása akkor következik be, ha hirtelen túl nagy a terhelés, illetve a lejtőn futások is közrejátszanak benne. A fájdalom a térd külső oldalán jelentkezik, és a térd hajlítása illetve nyújtása is nehézségeket okoz. Ennek megelőzése illetve kezelése érdekében a farizmok, illetve a combtávolító izmok nyújtására és erősítésére kell nagyobb hangsúlyt fektetnünk.
  • Talpi bőnye gyulladás: a futás alatt talán a talpunk van a legnagyobb terhelésnek kitéve, hiszen talajfogáskor a rá nehezedő nyomást itt kell eloszlatni. Ha túl magas vagy túl alacsony a lábboltozatunk (lúdtalp), akkor ezek a talpi inak még nagyobb terhelést kapnak, melynek következménye lehet ezeknek a mikroszakadása, gyulladása. Ilyenkor a boltozatunk körül érezhetünk szúró fájdalmat, mely főként akkor jelentkezik, amikor még nem vagyunk bemelegedve, ugyanis bemelegítés hatására a fájdalom enyhül. A fájdalom csökkentésére jó a talp masszírozása, melyhez elég, ha beszerzünk egy teniszlabdát, valamint a jegelés.
  • Sípcsont körüli fájdalmak: ezek leginkább a sípcsont elülső belső, illetve oldalsó részén jelentkeznek, melynek oka főként a túlterhelés, túlsúly, nem megfelelő cipő használata, helytelen futótechnika lehet. A tünetek csökkentése érdekében jegeljük az adott területet, kenegessük gyulladáscsökkentő krémmel, valamint csökkentsük vagy szüneteltessük a futást.

Nóri szerint annak érdekében, hogy ezeket a sérüléseket elkerüljük, szánjunk több időt a bemelegítésre, valamint a levezésre, nyújtásra is. Sajnos a legtöbb futó ezeket szereti elhanyagolni, pedig ezek ugyanúgy az edzés részei. Emellett nagyon fontos, hogy erősítsünk is; elég, ha otthon végezhető, saját testsúlyos gyakorlatokat csinálunk rendszeresen. A futók egyik legjobb barátja lehet egy SMR henger, mellyel könnyen tudjuk masszírozni saját magunkat, ezáltal lazíthatjuk izmainkat.

Továbbá egy jó futócipőre soha ne sajnáljuk a pénzt, mivel ezzel sok problémát megelőzhetünk, valamint ha tehetjük, akkor inkább ne aszfalton, betonon fussunk, hanem válasszuk puhább talaj (rekortán, fű, terep).

Ha valamink már fáj, akkor inkább pihenjünk pár napot, jegeljük az adott területet, használjunk különböző gyulladáscsökkentő krémeket, majd szép fokozatosan növelve az edzésadagot térjünk vissza. Ha a fájdalom nem enyhül, akkor pedig mindenképp keressünk fel egy szakembert.

Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés, amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már, melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok szép eredményt szeretne elérni :-) Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

benkő nóri2

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.