Skip to main content

A szokásos “futóbajok”, a derék- és bokafájás mellett a térd is a nagy “mumusok” közé tartozik. Rengeteget beszéltünk már az ízületvédelemről, azonban arról, hogy hogyan tudod a térd körüli izmaidat erősíteni, és ezáltal ellenállóbbá tenni a térdeidet a sérülésekkel szemben, még nem. Szakértőnk, Benkő Nóri ma ehhez ad néhány tippet.

• Rakj egy fitness-szalagot (fitness-band) a bokáid köré, állj vállszéles terpeszben és az egyik lábadat emeld  kicsit oldalra-hátrafelé. Végezz három sorozatban 15-15 ismétlést.

•Helyezd a szalagot a térded fölé és hajlított állásban sétálja oldalra 20 méteren keresztül, majd végezd el a gyakorlatot ellentétes oldalra is.
• Állj a jobb lábadra  pár centire a faltó, a bal lábadat emeld fel és a térdeddel “told el” a falat, tartsd meg ezt a helyzetet 30 mp-ig (folyamatosan növelheted az időt 1 percig), majd ismételd meg a másik oldalra.
• Erősíts ki egy gumiszalagot egy oszlophoz (vagy amihez épp tudod), az egyik sarkadat helyezd bele a szalag végébe, és a lábadat emeld kicsit oldalra-hátrafelé. Végezz három sorozatban 15-15 ismétlést mindkét lábaddal.
• Az előző kiindulóhelyzetet tartsd meg, a lábadat emeld egyenesen hátrafelé. Végezz három sorozatban 15-15 ismétlést.
• Állj háttal a kirögzített gumiszalagnak, helyezd bele a bokádat és most lassan egyenesen előrefelé végezz lábemelést. Végezz 3 sorozatban 15-15 ismétlést.

Ezek a gyakorlatok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy térdet egészséges maradjon és segítségükkel megelőzheted a sérüléseket. Azonban ha már kialakult valamilyen probléma, a gyorsabb visszatéréshez is hozzásegít. Tehát érdemes beillesztened őket az edzéstervedbe 🙂

benkő nóri2Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta  szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az  atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés,  amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett  el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már,  melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok    szép eredményt szeretne elérni Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően  több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni  mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.