Skip to main content

Gyakorlatilag alig látni futót, akinek a karján/kezében ne “díszelegne” ott az okostelefonja. A kulcsszó az “okos”, hisz egy jó telefon, pontosabban a sportos alkalmazások, applikációk szinte az edző funckióját látják el: nemcsak a megtett kilométereket, de a szintemelkedést, tempót, részidőket, pulzust, kalóriát és számtalan más, az edzés hatékonyságához fontos dolgot tudnak mérni.

Évekig nem voltam hajlandó telefonnal futni, mondván, az az én saját időm, még a közelemben sem akarok tudni senkit és semmit a kedvenc futózenéimen kívül. Aztán egyszer, amikor tesztelnem kellett egy futó- applikációt, kábé azonnal szakítottam is ezzel a maradi nézetemmel. A telefont lenémítom, a zene a fülemben, viszont szuper adatokat gyűjtök be saját magamról , amelyeket aztán élvezettel hasonlítgatok össze. Látszik a fejlődés, a lemaradás, a fejlesztenivaló. És még motivál is. De.

– Személy szerint én annyira nem szeretem ezeket az alkalmazásokat, egyrészt macerás, idegesítő tud lenni a telefon, bár valakit ez nem zavar, másrészt nem annyira kapunk pontos adatokat, mint egy jó GPS-es, pulzusmérős órával. Elviekben az alkalmazások is tudják mérni például az elégetett kalóriákat, de ez egyáltalán nem pontos. Ha pulzusmérős óránk van, akkor előtte személyre kell szabnunk, meg kell adnunk minden adatunkat (születési év, nem, magasság, súly, különböző pulzusadatok, melyeket egyébként az óra már egy teszt segítségével ki is tud értékelni), melynek köszönhetően valóban pontos adatokat kaphatunk – osztotta meg tapasztalatát Benkő Nóri.

A sportazelet.com futószakértője szerint nagyon fontos lenne, hogy akár egy hobbifutó is pulzusmérővel a mellkasán eddzen, mivel a megfelelő intenzitást, tempót a pulzuszónák alapján tudjuk meghatározni. Ha nem tudjuk, hogy a megfelelő tartományban mozgunk-e az edzésünkkel akár többet is árthatunk magunknak, mint amennyit használunk. Egy idő után, az ember már tudni fogja, hogy valóban jó-e az adott tempó, amit választott, anélkül, hogy ránézne az órára, mert megtanulja a testének a jelzéseit.

No, de kanyarodjunk vissza az appekhez. Sok olyan alkalmazás van, melyeknek már van egy „coach”, azaz edző funkciója is.

–  Nem hiszek az előre megírt, mindenki számára alkalmas edzéstervekben, hiszen a telefonunk nem tudja, hogy mi éppen milyen edzettségi szinten vagyunk. Természetesen kiindulópontnak nem rossz, mivel van kezdő, közepes, és nehéz szint 5, 10, 21, és 42 km-re is. Azonban ha tényleg szeretnénk felkészülni egy adott távon egy versenyre, inkább kérjük ki egy szakember tanácsát is, aki személyre szabottan állítja össze az edzéstervünket. Másik példa, hogy az applikáció azt sem tudja, hogy az adott napon mondjuk fáradtabbak vagyuk, fáj valamink stb., ezért nem módosítja ennek megfelelően az edzéstervet. Sokan csak azért is megcsinálják azt, ami elő van írva, és ekkor jönnek a sérülések – hívta fel a figyelmet Nóri.

Persze, semmi sem egyértelműen fekete vagy fehér, vannak jó dolgok is egy ilyen alkalmazásban (ezek egyébként az órák funkciói közé is tartoznak), például, hogy ezeket az edzéseket végig nyomon tudjuk követni visszamenőleg is. Meg tudjuk nézni, hogy az adott hónapban/évben hány km-t tettünk meg, milyen átlagsebességgel, és ezeket össze tudjuk hasonlítani és láthatjuk a fejlődést, ami által még nagyobb motivációt kaphatunk a további munkához. Tehát összességében nagyon hasznos dolgok ezek az alkalmazások, órák.

– Személy szerint én az órát preferálom, egyrészt könnyebb, hogy csak egy karóra és egy pulzusmérő öv van rajtunk (teljesen észrevétlen), másrészt valóban pontosabbak az adatok általa, és így könnyebben meg tudjuk határozni a fejlődésünkhöz szükséges edzésterhelést. Persze, míg egy alkalmazás ingyenes, az órák viszont pénzbe kerülnek, de hosszú távon szerintem megéri befektetni. Vannak már elérhető áron fitness órák, amelyek mérik az átlag, max pulzust az edzés alatt, és ez már nagy segítség- tanácsolja a szakértő.

 

benk---nori2-300x300Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés, amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már, melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok szép eredményt szeretne elérni  Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.