Skip to main content

Tippek kétkerekű vásárlásához

Biciklizni nemcsak élvezetes, de nagyon egészséges kikapcsolódás is. Szerencsére az utóbbi években jelentősen megnőtt nemcsak a bicajozók száma, hanem a biztonságosan használható kerékpárutak kilométere is. Ne felejtse: ha van bicaja, az első út előtt szervizelje, ha pedig még nincs, kérje szakember segítségét a vásárláskor!

Mint ahogy az autókat, úgy a bicikliket is fontos átnézni időről-időre. Ha ősszel alaposan átvizsgálva, leápolva, megjavítva tettük a garázsba, akkor elméletileg tavasszal csak nyeregre kell pattanni, de biztos, ami biztos alapon nézzük meg a gumikat, fékeket, váltót, hogy elkerüljük a baleseteket.
Akinek viszont még nincs biciklije, annak érdemes szem előtt tartani: olcsó húsnak ez esetben is híg a leve. Érdemes szakember segítségét kérni a bicikli vásárlásakor, ugyanis egyáltalán nem mindegy, ki, milyen célra veszi a járgányt. Fontos szerepe van a súlynak és a magasságnak is, illetve, hogy hol fogja többségében használni.
– A mountain bike kifejezetten terepbicikli, stabil, masszív, strapabíró- kezdte Koronczai Péter, egy sportáruház vezetője. Az úgynevezett cross-tracking bicaj döngölt természetes talajon, a mi erdeinkben még jól használható, itt magasabb az üléspozíció és keskenyebb a gumi. Az úgynevezett komfort bicikli ehhez nagyon hasonlít, de még kényelmesebb, még magasabb az üléspozíció, és ez tele van a kényelmet biztosító extrákkal. Egyébként ezt a két biciklit keresik a leginkább a vásárlók, ezek ugyanis az átlagos kerékpár- vagy akár földutakra is jók. Az utolsó kategória az országúti versenykerékpár, ezt nem szabadidős, hanem kifejezetten sportolás céljából vásárolják.
A szakember elmondta azt is: a legtöbb bicajt 80-90 kilogrammos emberekre tervezték, ezért fontos, hogy aki ennél többet nyom, az masszívabb kivitelt válasszon. Fontos az is, hogy minden kategóriában létezik női, vagyis mélyebb váz: ez nem azt jelenti, hogy ezt csak nők használhatják, az idősebb, nehezebben mozgó, esetleg pocakosabb uraknak is ez ajánlott.
A gyerekeknél a legfontosabb a magasság: a kicsik biztonság érzetét elősegítendő soha ne vásároljunk a kelleténél nagyobb kerékpárt, mondván, hogy „majd belenő”. Fontos, hogy minél korábban megtanuljanak biciklizni, és ahogy nőnek, úgy változzon a kerékpárméret is. Persze, annak főként anyagi okai vannak, hogy a szülők időnként átugornak egy-egy méretet. Koronczai Péter elmondta: 10 colostól 24 colos kerékátmérőig gyerekméretű a bicaj, általában 16 colosig oldal segédkereket is lehet rá szerelni. Fontos az is, hogy a kicsiket minél előbb hozzászoktassuk a bukósisak használatához.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.