Skip to main content

Akinek nem igazán jön be a hóember-üzemmód, a télben legfeljebb a forralt bort szereti, netán egészségügyi problémái akadályozzák a kinti futásban, annak B-tervként még mindig ott van futópad. Persze, az igazi hardcore futók szerint ez inkább csak illúzió, mint igazi futás, de azért igenis, ezzel is fejleszthetjük magunkat a tavaszi szezonra. Benkő Nórival ma a futópad rejtelmeiről beszélgettünk.

– Előnyei közé tartozik, hogy az időjárás egyáltalán nincs hatással az edzésre, nem kell sötétben futnod, elég kevesebb ruhát felvenned, valamint a tempódat is jobban tudod kontrollálni általa – sorolta Nóri, majd hozzátette azt is: padon futni valóban könnyebb, mint terepen, hiszen a pad viszi a lábunkat, így kb. 1-1,5%-os lejtést kell beállítanunk ahhoz, hogy edzésünk hatékonysága hasonló legyen a kinti sík talajon végzett edzésmunkához.

A sportazelet.com szakértője szerint sérülések szempontjából sokkal nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, hiszen a pad puha és egyenletes felülete jobban védi a csontokat, ízületeket és izmokat. Természetesen, ha túl gyorsan növeljük a tempót, az emelkedést vagy a távot, itt is lesérülhetünk, tehát érdemes a saját határainkat figyelembe venni. A kinti edzéshez hasonlóan a bemelegítést itt sem hanyagolhatjuk el, kb. 10 perc tempós séta után kezdjünk el futni, edzésünk végén pedig fokozatosan vegyünk vissza a tempóból, és szintén kb. 10 percet sétáljunk.

Épp az imént állapítottuk meg, hogy padon futni könnyebb, viszont ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne itt is elég komoly edzésmunkát végezni, melynek segítségével akár a tavaszi szezonra is felkészülhetünk. Egy-egy tempós, vagy fartlek edzést jól lehet kivitelezni, így a gyorsaságunkat a tél folyamán is jól szinten tudjuk tartani.

– Ha szeretnél mégis visszatérni a kinti edzéshez, azt mindenképpen csak fokozatosan tedd. Érdemes eleinte rövidebb távokat futni hetente egyszer, majd fokozatosan növelni a távot, és az edzések számát is.Véleményem szerint érdemes a hosszú futásokat a szabadban végezni, ha pedig a gyorsaságunkat szeretnék fejleszteni, akkor válasszuk a futópadot. Személy szerint én jobban preferálom a kinti futást, a terepviszonyok (lejtők, emelkedők, csúszós talaj), az időjárási körülmények (szembeszél, hideg) erősebbé, szívósabbá tesznek, és csak akkor vonulok be egy terembe, ha nagyon rosszak a kinti körülmények – vallotta be Nóri.

benk---nori2-300x300Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés, amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már, melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok szép eredményt szeretne elérni   Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.