Skip to main content

Ha az aktív ülésről az ujjaiddal asztalon dobolás jut eszedbe, mindenképpen olvasd el a következő cikket!

Tény, hogy a testünk nem arra lett „tervezve”, hogy üljünk. A napi több órás üléssel ugyanis meredeken nő jó néhány krónikus betegség (szív-, és érrendszeri, mozgásszervi, cukorbetegség stb.) kockázata. Sőt: egy 2017-ben végzett kutatás tanulsága szerint azoknál, akik átlagosan több, mint napi 13 órát töltenek ülő helyzetben – főleg minél több időt megszakítás nélkül-, kétszer olyan magas a korai halálozás rizikója, mint mozgékonyabb embertársai esetében.

Ülés közben ugyanis inaktív az izomzat, ami megnöveli a vércukorszintet, ez pedig mindenképpen egészségkárosodáshoz vezet. Ezt elkerülendő, minimum fél óránként meg kell szakítani az ülést – minél aktívabb mozgással, annál jobb, de már egy-két perces nyújtózással, néhány lépés sétával is sokat tehetünk magunkért.

Ez már csak azért is fontos, mert ülés közben a gerinc helyzete is károsan változik: felborul az egyensúlyi állapot, túl sok súly kerül a fej és a vállak környékére, az idegrendszer pedig ennek ellensúlyozására olyan izmokat kapcsol be, melyeknek nem ez lenne a feladata. Emellett káros mozgásminták is rögzülnek, felülírva ezzel a helyeseket; így már akár állva is helytelenül alakítva a testtartást. Egy szó, mint száz: rendkívül fontos, hogy minél kevesebb időt tölts ülve, főleg megszakítás nélkül.

Mit tehetsz még?

– Tölts a telefonodra az ülés megszakítására figyelmeztető appot!

– Szerezz be aktív ülésre való alkalmatosságot: labdaszéket, térdeplőszéket, ülőtámaszt. Ezeken a készségeken ugyanis a test ülés közben is a sétához hasonló, apró mozdulatokat végez, így nem válik teljesen passzívvá, nem renyhülnek a törzs- és hasizmok, javítja a testtartást és a vérkeringést.

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.