Skip to main content
#Táplálkozás

Glicin: természetes és egészséges édesítés

Szeretjük az édes ízt, nem kérdés. Az viszont annál inkább, hogy mivel édesítsünk, hogy ne menjen a kilóink és az egészségünk kárára. A sokféle alternatíva közül  – némelyiknek mellékíze van, másik hashajtó hatású, harmadik egészséges, de nagyon sok kalóriát tartalmaz – az egyik legjobb választás a glicin. Ez egy természetes aminosav, ami pontosan úgy néz ki, mint a kristálycukor és olyan édes is. Viszont természetes és egészséges.

A glicin neve az „édes” szó görög megfelelőjéből származik. Ez egy fehérjealkotó aminosav, ami legtöbb fehérjében csak kis mennyiségben fordul elő, kivéve a kollagént, melynek kb 35 százaléka glicin.  Manapság jóval kevesebb kollagén típusú fehérjét fogyasztunk (lásd kocsonya, körömpörkölt, pacal, csontlé), így glicinből is jóval kevesebb jut a szervezetünkbe.

Kávéba is tökéletes a glicin

Amellett, hogy édes, számos más pozitív hatással is van a szervezetünkre:

  • a kollagén felel a fiatalosabb, ránctalanabb bőrünkért, a kollagén pedig ezt a szuper hatását jórészt épp a magas glicin tartalomnak köszönheti;
  • segít a vércukorszint optimalizálásában;
  • jót tesz az idegrendszerünknek,
  • és az alvásunknak is. Utóbbit számtalan kutatás bizonyította: a lefekvés előtt elfogyasztott glicin javítja az alvás minőségét.

De maradjunk az édesítésnél: nincs semmilyen mellékíze, hőálló, tehát nyugodtan lehet tenni sütikbe, levesekbe, bármibe. Én már sok mindenben kipróbáltam (legutóbb gyümölcs levesben), kb annyit kell tenni, mint a normál kristálycukorból.

Egyetlen kevésbé pozitív dolog azért van: egy 250-300 grammos kiszerelés 1700-1900 forint körül van, igaz, a dupla ekkora csomag csak kb egy ezressel drágább, azt jobban megéri venni. Nem csak az egészséggel kapcsolatos webáruházakban, hanem élelmiszerboltban is lehet kapni.

Forrás: wikipedia, illetve szabogalbence.hu

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.