Skip to main content

Egy napot vagy akár negyvenet, csak húst nem/semmi csoki/no cola… – böjtölni sokféleképp lehet, és néha bizony kell is, ahogy ezt már egy előző cikkünkben is boncolgattuk. S mint ahogy az időtartam, a célkitűzések, s nyilván maguk a böjtölő emberek is egészen mások, úgy tuti böjt-recept sincs sajnos. De nyugi, bizonyos tippek&trükkök azért léteznek, amivel megkönnyítheti az ember a saját dolgát ebben a kitartást-elszántságot-lelki erőt tesztelő időszakban. Mivel anno magam is vállaltam a Masport nagy böjt-kihívását, így engedjétek meg, hogy a saját példámon mutassam be, mire is gondolunk.

I. Szabj határozott kereteket!

A “majd honlaptól”, “amíg bírom”, “meglátjuk” itt nem működik: egyértelműen be kell határolni az időszakot, amire az elhatározásod szól. Most éppen ez február 22-től egészen április 08-ig, azaz teljes 40 nap.

II. Legyen világos a tilalom!

Ha teszem azt, mint esetemben is, arról van szó, hogy nem eszel édességet, akkor előtte nem árt letisztázni magadban, mi számít annak. Vannak persze egyértelmű esetek, nyilván nem fogsz csokit vagy nápolyit majszolni. De mi a helyzet például a túróval, amit sokan nasiként fogyasztunk? Én abban egyeztem meg magammal, hogy natúr túró gyümölccsel oké (ez lehet az egyik mentőövem is, de erről majd még később), de nem szórom meg édesítőszerrel. Bolti puding, gyümölcsjoghurt szintén tiltólistás, ahogy a különböző édes kekszek is – mondjuk ezeket amúgy is jobb elkerülni.

III. Találj egy célt!

Vagy akár többet is, de egyet minimum. Én azt várom ettől az egésztől, hogy a mindennapjaimat egyre inkább eluraló édességvágyam a negyven megvonásos nap után legalább valamelyest csökkenjen, persze akkor sem sértődöm meg, ha jelentősen kisebb lesz. Ha erre még a derékméretem is pozitívan reagál, az már csak hab a tortán. De a jelen erőpróbát inkább az akaraterőm acélozására szánom, nem fogyókúrás jelleggel csinálom. De ha valaki azért vágna bele, hogy fogyjon néhány kilót, nyilván azzal sincs baj, sőt.

IV. Legyenek mentőöveid!

Minél hosszabb az időszak, és minél erősebb függőségről beszélünk, annál nehezebb sikeresen abszolválni a kihívást. Ezért kell néhány mentőöv, ami nem számít csalásnak, de átsegít a legnehezebb időszakokon. Ha mondjuk, ne adj isten dohányos vagy, és cigi nélkül szeretnéd kibírni, akkor például heti egy elektromos cigi belefér. Vagy ha a húsról akarsz lemondani, akkor egyél több halat, az már majdnem olyan; vagy próbáld ki a vegák hús-helyettesítőit: a tofut vagy a szejtánt. Ha a süti a mumus, keress olyan édes ízt, ami nem feltétlen az édességhez kötődik – ilyen a már fentebb említett gyümölcsös túró, egy magad készítette natúr joghurt-gyümölcs kombó, vagy mondjuk egy fehérjeturmix. Vigyázat: a mentőöveket sem éri nyakra-főre bevetni! Úgy nem sokat ér az egész. Ezekre is legyen egy előre meghatározott szabályod, amihez aztán tartod magad. Még egy csapda: ne cseréld fel a függőségedet egy másikra! Drága kolléganőnk minden nagyböjt idején lemond az édességről és a kóláról, amit aztán rendre napi több csomag ropi és diákcsemege elmajszolásával kompenzál (igen Adrika, te vagy az!)… Felejtsd el, nincs értelme, akkor eleve feleslegesen kínlódsz.

V. Ne add fel!

Persze, mondani könnyű, de mikor olyan nagy a kísértés… Ha elgyengülsz, jusson eszedbe, miért is csinálod ezt az egészet. De működnek a különböző gondolat-elterelő stratégiák is, mondjuk, ha gyorsan valamilyen tevékenységbe kezdesz, amikor nagyon eluralkodna rajtad a tiltott dolog utáni vágy. Az is sokat tud segíteni, ha van egy mentorod erre az időszakra: egy barát, barátnő, az anyukád, tökmindegy, valaki, akihez fordulhatsz, ha nehéz, kicsit panaszkodhatsz neki, ő pedig szemmel tart. Nekem ilyen a férjem, akinek akkor is bebizonyítom, hogy kibírom negyven napig édesség nélkül (amúgy kábé alapesetben negyven órát sem sajnos), ha belegebedek, és inkább meghalnék, mint hogy lássam a csalódást a szemében (és nem mellesleg utána életünk végéig ezt hallgassam).

Ha pedig esetleg mégis elcsábulnál, akkor se dobd sutba az egészet; vágj neki újult erővel, újult elhatározással – maximum ráhúzol plusz egy napot az eredetileg eltervezett határidőre.

Menni fog, nyugi. Itt vagyunk.

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.