Skip to main content

Kétféle ember létezik: aki sósat, és aki édeset nassol 😊. De mi is a nass, miért csináljuk, és hogyan védheted ki ezeket az alakodat és egészségedet ért támadásokat? Mutatjuk.

A nassolás tulajdonképp be nem tervezett étkezés. Ha nem figyelünk, naponta akár egy ebédnyi kalóriát is elnassolunk! S az bizony heti szinten elég komoly pluszt jelent az étrendünkben, amit hamarosan úszógumi formájában látunk viszont.

Lélektani háttér

Van, aki egy nehéz nap utáni jutalomként éli meg a finom falatokat, más stresszoldásra használja, megint más szinte észre sem veszi, és unalomból, vagy épp megszokásból eszeget folyamatosan. Ami a közös, hogy szinte senki nem számolja bele az így megevett ételmennyiséget a napi elfogyasztott adagba, ami elég aggasztó, és hosszútávon biztosan nem marad büntetlenül.

Így védd ki

Mutatunk néhány tippet és trükköt, hogyan védekezz a kéretlen falatok ellen.

Légy tudatos! Próbáld meg beazonosítani, te melyik típusba tartozol. Stresszevő vagy, unalomból nassolsz, esetleg a tévé/laptop előtt szeretsz eszegetni, netán főzés közben kóstolgatsz a kelleténél többször? Ha megvan a vezérmotívum, könnyebben tudsz a kritikus helyzetekben nemet mondani.

Jelöld ki az idejét! Ha totálisan meg akarod tiltani magadnak az örömet adó finomságokat, az valószínűleg csak ideig-óráig fog működni. Inkább szabj határt a nassnak azzal, hogy kijelölöd azt az időpontot, amikor megengedett, a nap további részében pedig tilos. Ha így meg tudod állni, hogy az ebéd utáni két kocka betervezett csokinál nem fogyasztasz többet, már nyert ügyed van.

Írd le! Az étkezési napló az egyik legjobb eszköz arra, hogy tudatosan tervezd a bevitt kalóriákat, emellett a spóroláshoz is hozzásegít, ha előre elkészített listával mész a boltba, és csak az kerül a kosaradba, amit előre felírtál.

Tájékozódj! Mielőtt azt gondolnád, hogy a teljes kiőrlésű, cukormentes kakaós csiga totál diétabarát kaja, sőt tulajdonképp egészséges is, inkább nézz rá az összetevőkre, és a kalóriatartalomra. Na, ugye… Ugyanez áll a müzliszeletekre, gabonapelyhekre, és egyéb, fitnesz termékeknek kikiáltott „csodákra”.

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.