Skip to main content

Hála az égnek, manapság trendi lett futni. Azonban vannak olyanok, akik egészségügyi vagy egyéb okokból nem szeretnének/tudnak futni, nekik kiváló alternatívát jelent a gyaloglás. A gyaloglást tulajdonképpen már kisgyerekkorunkban megtanuljuk, ezért teljesen alapvető dolog egy ember számára, sokan éppen ezért nem is gondolják, hogy ez is egy sportág (pl. az atlétika gyorsgyalogló versenyszámai), amit rendszeresen lehet űzni. Rendkívüli előnye, hogy szinte bármilyen életkorban el lehet kezdeni, olcsó, nagyon egyszerű, semmiféle eszközt nem igényel, bárhol végezhető és olyan emberek is elkezdhetik, akik hosszú évek óta semmit sem sportoltak. Benkő Nóri futóiskolájában – rendhagyó módon – ma a gyaloglásról beszélünk.

Nézzük, milyen előnyei/jótékony hatásai vannak a gyaloglásnak:

– Hatékony zsírégető, ami természetesen a megtett távtól és a gyaloglás intenzitásától is függ.
– Mivel egy aerob mozgásról van szó, remekül edzi a szív- és érrendszert, a tüdőt, javítja a tüdőkapacitást, ezáltal növeli az állóképességet.
– Segítségével számos népbetegség megelőzhető, illetve kordában tartható. Ilyenek például a magas vérnyomás, csontritkulás, elhízás, cukorbetegség, stb.
– Formálja a fenék-, a comb-, és a vádli izmait, emellett a core izmokat és a karokat is igénybe veszi.
– További előnyei közé tartozik, hogy ízületkímélő, hiszen a talajfogás során nem olyan erőteljes a becsapódás, így súlyfelesleggel küzdők is bátran nekiállhatnak (hiszen erről már korábban beszéltünk, hogy nagy súlyfelesleggel nem kezdhetjük el azonnal a futást).
– Technikája könnyen elsajátítható: a talajfogás sarokkal és kinyújtott térddel történik, mely után folyamatosan gördüljünk előre a talpunkon a lábujjpárnákig, és innen történjen az elrugaszkodás. A törzs maradjon egyenes, a karok lendítése, és az elrugaszkodás pedig legyen erőteljesebb, mint a mindennapos séta esetén.
– Különösebb felszerelést nem igényel, elég, ha rendelkezünk egy jó sportcipővel (pl. egy helyesen kiválasztott futócipő) és valamilyen technikai ruházattal, amit mindig az időjárásnak megfelelően válasszunk ki.
– Erősíti az immunrendszert, javul a közérzet, más sportágakhoz hasonlóan a gyaloglás hatására ugyanúgy boldogsághormonok termelődnek a szervezetünkben (endorfin, szerotonin, dopamin), oldja a stresszt, kikapcsolódhatunk általa.

Talán a legnehezebb mindig az elő lépést megtenni, amihez komoly elhatározásra van szükség. Kezdetben elég, ha heti háromszor beiktatsz a napirendedbe 30-60 perc gyaloglást, amit fokozatosan növelhetsz. Igen, itt is szükség van a fokozatosságra és természetesen a bemelegítésre és a nyújtásra is! Ha nem szeretnél egyedül mozogni, kérd meg egy barátodat/barátnődet, hogy menjen el Veled, együtt mégiscsak könnyebb és motiválóbb. Még jobb, ha bevonod a családot, a baráti kört és felfedeztek egy ismeretlen vagy akár ismerős vidéket – hidd el, gyalog teljesen más perspektívából ismerhetsz meg dolgokat! Az útvonalat is érdemes változtatnod, így nem válik unalmassá. Az edzéseket színesítheted azzal is, hogy intervall jellegű edzést végzel (váltogatod a tempót), vagy akár dombos edzések segítségével is.

Ha még ez sem elég, tűzz ki magad elé egy bizonyos napi lépésszámot (kb. 10 000 lépés, ami nagyjából 7,5 km-nek felel meg, és kutatók szerint ez lenne ideális naponta a szív egészségének valamint az ideális testsúly fenntartásának érdekében), melynek mérésére a sportórák vagy a telefonos applikációk rendkívül jól alkalmazhatóak. (Vigyázat, függőséget okoz! 🙂 ) Annak érdekében, hogy a napi lépésszámodat növeld, lift helyett válaszd a lépcsőt vagy ha nem jön azonnal a villamos, várakozás helyett sétálj inkább néhány megállót. Ezek igazán apró dolgok, mégis nagyon sokat tehetsz vele az egészségedért! Ráadásul nincs külön logisztika, nem kell edzőterembe menned, szimplán csak egy kicsit hosszabb, ám jóval egészségesebb lesz a hazafelé vezető utad!

TIPP: Október a gyaloglás hónapja. Szervezz túrát a barátaiddal, próbáld ki a nordic walkingot vagy nevezz be október 13-ig a Magyar Szabadidősport Szövetség Világ Gyalogló Napi programjába, melynek keretében az iskolák sportszerutalványokat nyerhetnek. Részletek itt.

benkő nóri2Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta  szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az  atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés,  amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett  el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már,  melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok    szép eredményt szeretne elérni Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően  több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni  mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.