Skip to main content

Nagyon sok futással kapcsolatos téveszme kering, köztük az egyik az, mely szerint csontritkulás megelőzésére és ízületek karbantartására nem jó a futás. Pedig a testmozgásnak pozitív hatása van a csontritkulásra , erről beszélgettünk ma szakértőnkkel, Benkő Nórival.

A csontritkulás (más néven oszteoporózisnak nevezzük) a csontok tömegének és mésztartalmának a csökkenését jelenti, melynek következtében fokozódik a csontok törékenysége. A csontszövet állománya kb. 25-30 éves korig gyarapszik, majd gyengülni, fogyni kezd, melynek következtében akár csontritkulás is kialakulhat (abban az esetben, ha ez a fogyás évente nagyobb, mint 3-5%). A betegség a változó kor után, idősebb korban fordul elő, és leginkább a nőket érinti. Kialakulása többféle okra vezethető vissza: örökletes hajlam, hormonhatás (menopauza idején), a megfelelő mennyiségű testmozgás hiánya, rossz táplálkozási szokások (kalcium hiánya az étrendből). Emellett az alkohol- és  a kávéfogyasztás, a szénsavas üdítőitalok, a cigaretta, valamint más betegségek is hatással lehetnek a csontritkulás kialakulásában.

A rendszeres testedzés hatása a csontritkulásra:

Az, hogy pontosan milyen folyamatoknak köszönhetően van pozitív hatása a testmozgásnak a csontritkulásra, egyelőre még nem ismert. Azonban egyes vizsgálatok kimutatták, hogy a fizikai terhelés következtében a kalcium fokozatosan épül be a csontsejtekbe. Ennek köszönhetően a csonttömeg megtartható, de akár növelhető is.
– Annak ellenére, hogy ez a betegség leginkább a középkorúakat és az időseket érinti, minél hamarabb el kell kezdeni a megelőzést.
– Nagyon fontos, hogy a rendszeres mozgás mellett a megfelelő táplálkozásra is oda kell figyelni (az étrendünk tartalmazzon megfelelő mennyiségű kalciumot, és egyéb vitaminokat, valamint ásványi anyagokat is).
– Az edzésprogram többféle mozgásfajtát tartalmazzon: egyrészt aerob (séta, kocogás, futás) és erősítő edzést is.
– Ha valaki ebben a betegségben szenved, mindenképpen szükséges, hogy előtte konzultáljon egy orvossal!
– Az edzést semmi esetre se egyedül kezdd el. Mindenképp kérd egy szakképzett edző segítségét, hogy személyre szabott edzésterved legyen.
– Az edzés során oda kell figyelni arra, hogy csak azok a csontok erősödnek, amelyek a legnagyobb terhelésnek vannak kitéve. Ennek érdekében célszerű dinamikus, többirányú mozgásokat végezni.
– Szomorú hírünk az, hogy önmagában a futás nem elegendő ahhoz, hogy a csontsűrűséged jobb legyen. Kutatások bebizonyították, hogy akik csak futnak, gyengébb volt a combcsontjuk, valamint az ágyéki csigolyák területén mutattak ki csontritkulást. Ezek oka feltehetően az, hogy a futás során nem éri a testet akkora erőhatás.

Tehát a rendszeres edzés hatására erősödik az izomzat, a csontok sűrűsége is növekedhet, emellett pedig a mozgáskoordináció és az egyensúlyérzék is megőrizhető vagy fejleszthető segítségével. Ezen hatásoknak köszönhetően csökken az elesésekből származó törések kockázata csontritkulás esetén.

benkő nóri2Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta  szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az  atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés,  amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett  el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már,  melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok    szép eredményt szeretne elérni Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően  több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni  mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.