Skip to main content

A MediBall, avagy “labdajáték az egészségért” röviden egy kínai labdajáték, amely a Tai chi-n alapul – megtartva annak filozófiáját és kifinomult mozdulatait. Bővebben pedig egy, a XXI. század kívánalmainak megfelelő mozásművészeti forma, kiváló eszköze az önkifejezésnek, a “flow” élmény megélésének, fejleszti a figyelmet, a koncentrációt, hatékony a tanulási problémákkal küzdő gyerekek segítésében, teljes mértékben hiányzik belőle az agresszivitás, és még ennél is sokkal több. Mondjuk 🙂

A játék története

A gyakorlás során használt ütőt és labdát prof. Bai Rong egyetemi testnevelőtanár szabadalmaztatta. Kínában Rouliqiu néven játszák. Bai Rong célja a stresszhelyzetekben történő teljesítmény vesztés problémájának megoldása volt. Felhasználva a kínai harcművészetek tapasztalatait és filozófiai hátterét (Tai Chi), Bai Rong egy modern sportágat alkotott. Kínában nagy népszerűségnek örvend, közel 10 millióan játsszák. Sikerességét mutatja, hogy az állami oktatási intézményekben bevezetésre került.

Magyarországon azonban az oktatás módszertana teljesen eltérő. Az egyedi módszertan elnevezése Synchron Method (szinkron módszer), amelyet Szilágyi István MediBall szakmai igazgató alkotott tanulmányai, tapasztalatai alapján – mi is ez alapján mutatjuk be a játékot.

Milyen eszközzel kell játszani?

A MediBall “Labdajáték az egészségért” egy modern sport,-játék- és képességfejlesztő eszköz.

Ütővel és labdával játszuk, ám más sportágaktól eltérően a MediBall gyakorlása során nem vissza ütünk, hanem körkörös mozdulattal elkapunk és az ív megtartása mellett visszalendítjük a labdát. A MediBall gyakorlása során használt speciális ütő átmérője 26 cm, hossza 55cm. A labda átmérője pedig 5,5 cm, súlya 55gr. A labda megtartására és irányítására szolgáló hártya szilikonból készül. Egyéni képzettségtől függően egy vagy akár két ütővel is játszhatunk.

Hogyan kell játszani?

Érdeklődés és egyéni beállítódás szerint választhatunk az előre koreografált “kötött” formagyakorlatok és az önkifejezés nagy szabadságát nyújtó kreatív, “szabad” gyakorlatok között.  A játékosok célja, hogy a centrifugális erő segítségével, körkörös mozdulatokkal, ívekkel és spirálokkal az ütőn tartani a labdát. Páros játék esetén van háló és persze bírói segédlet is. Jellemzője, az emberi intelligencia finomságának, kreativitásának és esztétikumának megjelenése az egyén és csapat szinten, emelkedett hangulat, egymás segítése, harmonikus emberi kapcsolatok alakulása és fejlődése.

Kik játszhatják?

Sokoldalúságára jellemző, hogy egyénileg, párban és csoportban is játszható, korosztálytól teljesen függetlenül. Sőt, babavárás alatt is kiváló mozgásforma, aztán pedig a gyerekek is bekapcsolódhatnak az edzésbe.

Miben segít a testednek?

Többek között segít a helyes testtartás kialakításában, javítja az érzékelés teljes rendszerét. Fejleszti a mozgásrendszer aktív – passzív részének harmonikus használatát. Javítja a gyűrűs izmok működését, a vérkeringést és a nyirokkeringést. Segíti a légzés szervrendszerének természetes, élettanilag helyes működését, oldja a stressz által rögzült helytelen légzésmintákat. Segíti a mozgásszervi és keringési betegségek rehabilitációját is.

… és a lelkednek?

Mentális frissességet és érzelmi kiegyensúlyozottságot eredményez. Oldja a stresszt, mozgásos meditációvá válik, ahol a gyakorló és a szemlélő is ellazult állapotba kerül. A fizikális, mentális és érzelmi intelligenciánk szinkronba kerül, lehetőséget ad a tökéletes kikapcsolódásra és az energiával való töltekezésre. Javítja a figyelmet, koncentrációt, tanulási képességet – ezért akár tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknél is bizonyítottan segít. Fejleszti a kreativitást, a térbeli gondolkodást. A közös mozgás élménye pedig bőven termel boldogsághormonokat.

Mi az a szinkron módszer?

Szilágyi István több mint 30 éves szakmai munkájának eredményeképpen jött létre egy letisztult, innovatív módszer, a Szinkron módszer, melynek kulcsa, hogy a megszerzett ősi tudást a mai modern tudományos ismeretekkel összekapcsolja, bárki számára hasznosítható módszerré alakítsa. Mára országszerte több száz fős közösség és nemzetközi versenyeken elért eredmények jelzik a módszer eredményességét.

A módszer szerint az emberek jó életminőségének az az alapja, hogy az emberek szinkronban legyenek a saját fizikai, érzelmi és szellemi igényeikkel, lehetőségeikkel. Ma ez a legtöbb embernél nincs így. Ebből rengeteg társadalmi probléma fakad, pl. betegségek, depresszió, kapcsolatok megromlása, közösségi minőség romlása, munkahelyi konfliktusok.A Szinkron módszer éppen ezért irányul az ember hármas minőségének a kibontására, fejlesztésére és szinkronizálására.

Hol lehet játszani?

A MediBall hazánkban még fiatal sportágnak számít. Folyamatosan nő az új mozgásforma iránt érdeklődők száma. A játék Nyíregyháza központtal indult hódító útjára 12 évvel ezelőtt, jelenleg országszerte csaknem 30 városban található klub, pl.: Budapest, Debrecen, Tápiószentmárton, Cegléd, Szeged. Sportegyesületeken kívül az ország számos oktatási intézményében lehet testnevelés órán MediBall-ozni.

Mindenhol nagy szeretettel várják az érdeklődőket, a foglalkozásokba bármikor be lehet kapcsolódni. Bővebb információért érdemes tájékozódni a www.mediball.hu , a www.facebook.com/mediball  vagy a TápióBall oldalán.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.