Skip to main content

Saját elmondása szerint csupán hobbifutó, aki elmeséli az élményeit – Jesús Alberto Romero Quevedo 47 éves grancanariai ultramaratonista a célokról, motivációról, a karantén alatti edzésekről és sok másról.

– Azt lehet mondani, hogy 2011 óta futok rendszeresen. Előtte boxoltam, és annak részeként is szinte naponta futottam már, szóval nem a nulláról kezdtem. Persze volt fokozatosság; így jutottam el a 10 kilométeres, félmaratoni és maratoni távoktól a hosszabb, 42-95 kilométeres etapokig, amikre mostanában fókuszálok.

Az aktuális edzéstevékenységem mindig attól függ, van-e éppen konkrét célom. Ha nincs, akkor heti öt nap futok 14-15 kilométereket. Ha pedig épp egy ultrára készülök, hetente 90-100 kilométert, 1500-2000 méteres szintkülönbséggel. Ez ugyan nem sok egy ultrára, de mint említettem, csak hobbista vagyok, szóval így elég, és ez fér bele a szabadidőmbe.

Mindig magamtól – magamat edzettem, de sok infót és ötletet találok az interneten. A heti két láb- és core edzést nem hanyagolom el, az nagyon kell hozzá. Tavaly sajnos elég passzív voltam (akadt néhány egészségügyi problémám), de mostanában kezdem újra azt érezni, hogy fitt és motivált vagyok. Kell is, hogy az legyek, mindig van új cél. Mostanában nagyon készültem az októberi Transvulcania szupermaratonra, sajnos azóta kiderült, elhalasztják jövő májusra (az egyik legnehezebbnek tartott hegyi ultramaraton; La Palma szigetén rendezik meg évente 2009 óta – szerk.). A taktikám egyébként nem más, mint minden nappal egy kicsit többet és többet futni.

A kezdőknek is csak ezt tudom javasolni: légy türelmes, kezdetben fuss lassan, akár sétálj. Ne hasonlítgasd magadat a többi futóhoz, inkább próbáld élvezni, amit csinálsz! Ha így teszel, egyre jobban fogod érezni magad közben, és ezáltal mindig jobb és jobb leszel. És mindig visz majd előre az a sok fantasztikus érzés és gondolat is, ami futás közben és után elözönli a testedet. Mint egy hatalmas kaland, vagy egy mozifilm, amiben te vagy a főszereplő. Ki kell próbálni!

Sajnos idén ugye a vírushelyzet miatt sokáig le kellett mondani erről az élményről. Ez idő alatt otthon edzettem, futóknak szóló fitnesz-videókra. Mást nem igazán tudtam csinálni, futni ugyanis elég veszélyes, ha kevés a hely; könnyen meg lehet sérülni.

A kajáról pedig annyit, hogy nem igazán követek semmilyen speciális diétát, de általában figyelek arra, mit eszem; igyekszem kerülni a tápérték nélküli, üres kalóriákkal tömött készételeket. Versenyidőszakban persze más, olyankor akár heti háromszor is tésztát fogyasztok, kell a sok szénhidrát. A verseny előtt pedig kiszámolom, miből mennyire lesz szükségem – fontos szabály erre a 60-90 gramm szénhidrát és 750-1000 ml víz per óra. Utána meg jöhet megint csak a tészta, rizs és a fehérje.

Néha nehéz motiváltnak maradni… Ilyenkor változtatom a helyeket, ahol edzem, hogy ne váljon annyi év után unalmassá. És a jövő? Mindig futni tovább – mert a futás rengeteget ad testnek és  léleknek!

Jesus által teljesített emlékezetes megmérettetések:

Transgrancanaria öt alkalommal (háromszor maraton, aztán egy 64 és egy 83 kilométeres táv), UTGC 72 km, két alkalommal Haria extreme (35 és 94 kilométeres szakaszok), és több félmaraton Lanzarotén és Las Palmasban.

Hajrá, Jesus!

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.