Skip to main content

Nem véletlen, hogy először rehabilitációs eszközként használták: a cipő speciális kialakításának köszönhetően 80 százalékkal mérsékli a fölhöz csapódás erejét, így jelentősen csökkenti az ízületi- és gerincsérüléseket is. (szóval, derékfájósok, nincs több kifogás! 🙂 ) Ráadásul jóval intenzívebb, mint mondjuk egy aerobic, a szuper zenéket, a jó társaságot, stresszlevezetést és az állóképesség növekedést pedig még nem is említettük. Mesterházy Levente Kangoo Jumps tréner segít eligazodni, miért is nagyon jó „rugózni”.

Külső szemlélőnek talán nem is látszik, milyen fárasztó ez a mozgásfajta, pedig a „normál” aerobicnál jóval nagyobb energiafelhasználással jár. Az sem véletlen, hogy épp az aerobichoz hasonlítjuk, hisz tulajdonképpen ahhoz áll legközelebb, csak a koreográfiát, gyakorlatokat egy rugós cipőben hajtjuk végre, amin meg is kell állni.

– A kangoora csak kangooval lehet edzeni, és mivel a keringési rendszert igencsak igénybe veszi ez a mozgás, gyakorlatilag két hónap kitartás kell, onnantól viszont már biztosan maradnak kangoo-rajongók a vendégek – osztotta meg tapasztalatait Mesterházy Levente. A veszprémi tréner elmondta azt is: több vállfaja létezik ennek az edzésnek, az erősen koreografált táncos verziótól a „Kangoo Kick”, azaz az ütésekkel kombinálton át a szabadtéri futásokkal tarkított edzésig (Kangoo Boot Camp). Utóbbi azoknak is jó hír, akik valamely ízületi fájdalom miatt kénytelenek voltak lemondani a futásról, ugyanis a kangoot az ellipszis rugói és feszítő szalagjai révén az ütés elleni védelemre fejlesztették ki, ebben a speciális cipőben azok is futhatnak, akiknek egyébként ellenjavalt. Ha már itt tartunk: 16 éves kor alatt csak a speciális gyermek edzést, a Kangoo Discoveryt ajánlja a szakember, továbbá nyaki gerincsérvvel, szívritmuszavarral rendelkezőknek, illetve várandósság és szoptatás alatt sem ajánlott.

Az edzés egyébként két 20-25 perces blokkból áll, a koreográfia betanítása, azok ismétlése, a tempósabb részek után természetesen egy lazítósabb rész következik – mindez persze szuper zenékre, csapatban, jó hangulatban -, s azon kívül, hogy a tréner is ügyel az edzés intenzitásának változatosságára, nagyon fontos az is, hogy mindenki figyelje a saját pulzusát, testének jelzéseit. Mint ahogy Levente elmondta: az állóképesség fejlesztésen kívül – mivel az óra döntő többségében a hasizom feszítve van-, ez az edzésfajta kiváló a has-, fenék és combizom formálásra, erősítésre.

kangooNo, de nézzük a legfontosabb kelléket: a speciális kangoo cipő ára 60-75 ezer forint, ráadásul időről-időre szervizelni kell, szóval az ugrálni vágyók leggyakrabban alkalmanként bérlik ki a cipőket, a cipő kiválasztásánál pedig fontos a testsúly is, nagyjából 40-125 kg-os testsúly között tudnak összeállítani.

Mivel az edzés elsősorban a fizikai állóképességet, koordinációt fejleszti, ezért Levente szerint TRX-szel, más erőnléti edzéssel érdemes kombinálni a heti edzésprogramunkban.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.