Skip to main content

Magyarországon nagyon elhanyagolt téma a posztnatális, azaz szülés utáni edzés módszere, pedig a nem megfelelő edzés komoly sérüléseket, hosszú távon maradandó károkat okozhat a frissen szült nő szervezetében. Tudomásul kell venni, hogy a szülés után sérülékenyebb a női test, ezért nem lehet ugyanúgy tornázni, mint ahogy azt korábban tettük – hívja fel a figyelmet Gunther-Nyitrai Krisztina kanga tréner.

A Kanga-tréning egy Európa-szerte ismert és első számú szülés utáni regenerációs torna, amely Micimackó Kanga-mamájáról kapta a nevét nyilván nem véletlenül: az edzés nagy részében ugyanis a babák egy speciális hordozóban az anyukákon vannak. Ezzel mondhatni két legyet üthetnek egy csapásra az anyukák: nem kell lemondani a mozgásról, és megoldott a gyerkőcök felügyelete is.

– A Kanga-tréning elkezdésének alapfeltétele, hogy az édesanya a hüvelyi szülés után hat-, a császármetszés után pedig tíz héttel a nőgyógyászati kontroll vizsgálaton megjelenjen, a torna elkezdéséhez pedig semmiféle sportos előképzettségre nincs szükség – tudtuk meg Krisztától.  Hozzátette: a tréning a babák igényeihez igazodik, de az anyukák testedzéséről szól. Az edzéssel nem kell megvárni, amíg a baba elalszik, sőt az edzést sem kell megszakítani, ha esetleg nyűgösködik a kicsi. Épp az ellenkezője az igaz: a fáradt, nyugtalan bébik édesanyjuk testén pillanatok alatt elalszanak. Nincs tehát kifogás arra, hogy “nyűgös a baba, ezért nem sportolok ma”.

2X2A1404

De hogy néz ki ez a gyakorlatban? A rövid bemelegítés után talajgyakorlatok következnek, ahol a haránt hasizom és a mélyhátizom erősítésén van a hangsúly. Azokat az izomcsoportokat célozzák meg az erősítés során, melyek a várandósság és a szülés során meggyengültek, és azokat az izomcsoportokat nyújtják, amelyek a várandósság és a szülés alatt megrövidültek. Ezután a kerülnek a babák a hordozóba (az edzéseket a speciális hordozók ingyenesen használhatók), majd a rövid kardió rész után  kar- és váll erősítések, comb-és popsi formáló gyakorlatok következnek. S mivel a babák súlya fokozatosan nő, ezért nő az anyukák terhelése és az edzettségi szintje is. A szakember szerint az edzésen résztvevő kismamák nyolc hét alatt olyan elméleti tudással is gazdagodnak, amely az otthoni edzésüket is biztonságossá és hatékonnyá teszi.

A fent említett nagyon fontos szempontok mellett   legalább annyira fontos, hogy az anyukák közösségben vannak, megoszthatják tapasztalataikat a hozzájuk hasonlókkal. Ez az edzésforma egyébként nem csak a szülés után lévő anyukákra gondol, a Pre-Kanga tréningen a babát váró kismamák tarthatják formában magukat. Jó időben babakocsis kangával tehető még változatosabbá az edzés, akinek pedig már eltelt egy év a szülés óta, a Kanga Burn-t.

2X2A1674

– Már a várandósságom előtt is mozogtam, heti két-három alkalommal otthon tornáztam Rubint Réka és Béres Alexandra videóira.Illetve, ha tehettem,mindenhová gyalog mentem – mesélte a várpalotai Kiricses Krisztina.Tudtam,hogy majd a bébi születése után is szeretnék valamit mozogni,ahogy az lehetséges. Azért döntöttem a Kangatraining mellett,mert olyan mozgásformát akartam választani,ami kényelmes nekem is és a babának is. Először elmentem egy próbaórára és nagyon tetszett. Jó,hogy a bébi majdnem végig rajtunk van, a koreográfiák nem megeröltetőek, jó a zene, vidáman telnek az órák.Bence is élvezi,végigalussza az órákat is! Ja és lehet ám jó kis izomlázat is szerezni! – tette hozzá Kriszti, aki szerint sokkal karcsúbb és feszesebb a teste, mióta kangázik.

A veszprémi Léber Adrienn és most már tizenegy hónapos Lili lánya négy hónapja heti kétszer jár az edzésre. Korábban is elkezdte volna, de akkor még nem volt a környékükön ez a fajta edzés.

– Mindenképpen akartam valamit mozogni szülés után, és ez azért is jó ,mert nem kell valaki másra rábízni a babát. Így nem csak én érzem jól magam és vagyok társaságban, hanem a babám is. Lili az első alkalommal szinte meg se mozdult, félénken figyelte a többi babát, ma pedig ha nincs a hátamon, elmászik a többiekhez. Szocializálódásában jelentősen segített ez a foglalkozás, a babák jól érzik magukat, közösségben vannak, tanulnak egymástól. Egyébként jártunk más babás tornára is, de ez sokkal dinamikusabb. Illetve az is jó, hogy ha a kicsik elfáradnak, akkor sem kell abbahagynunk, alhatnak a hátunkon – osztotta meg tapasztalatait Adri, aki saját bevallása szerint is sokkal fittebb és feszesebb lett.

2X2A2270

Vidám hangulatú óra, tónusosabb test, kisebb has, ráadásul mindkét gyerek ott lehet az edzésen – röviden így foglalta össze Bakonyi Judit, hogy miért is jó kangázni. Judit már nem kezdő, hisz nagyobbik gyerkőcével is kangázott már Veszprémben.

– Szerettem volna újra mozogni, eközben pedig együtt tudok lenni mindkét gyerekemmel, a kisebbik a hordozóban “tornázik” velem együtt, a nagyobbik is szépen eljátszik. Az óra nagyon vidám, Kriszta. Az edző pedig ellát minket hasznos, a szülés utáni időszakot érintő tanácsokkal. Ráadásul a kislányom is szereti – mesélte Judit.

Szóval, kangára fel! 🙂

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.