Skip to main content

Bármilyen mozgásformát végzünk, az ízületeink ki vannak téve a sérülés veszélyének, főként akkor, ha hosszú kihagyás után állunk neki újra a sportnak vagy kezdők vagyunk – ugyanis sokan hajlamosak túlzásokba esni, és nem tartják be a fokozatosság elvét. De a „fáj a térdem/derekam/itt-ott-amott” sajnos időről-időre a rendszeresen sportolókat is érinti, különös tekintettel a futókat. Benkő Nórival ma az ízületvédelem témakörét járjuk körül.

Beszéltünk már az ízületekről, így elsőként ennek fogalmát tisztázzuk.

Az emberi test váza csontokból áll, ezek a csontok ízületekben kapcsolódnak egymáshoz, melyek lehetővé teszik a csontok egymáshoz képest történő elmozdulást, azaz a mozgást. Az ízületek végét ízületi porc borítja, melynek elmozdulását egy sajátos kenőanyag, az ízületi folyadék teszi lehetővé.

– Az állóképességi sportok közül a futás során a legnagyobb a kockázata az ízületi sérülések kialakulásának, ugyanis itt semmi nincs, ami a rezgéseket csökkentené. Rendkívül fontos a megfelelő futócipő kiválasztása, azonban a rendszeres betonon történő futás vagy a helytelen futótechnika egyenesen vezet minket az ízületi sérülésekhez, gyulladásokhoz, kopásokhoz. Ezek elkerülése érdekében edzés előtt mindig szánjunk időt a bemelegítésre, valamint a végén a levezetésre és nyújtásra is- tanácsolja Benkő Nóri.

Ha azonban hajlamosak vagyunk a sérülésekre (testsúly, életkor, nem, edzettségi állapot), mindenképpen nagyobb hangsúlyt kell fektetünk egyéb megelőzési módokra is. Ennek érdekében már több féle ízületvédő közül választhatunk, melyeket kúraszerűen kell alkalmazni. Ezek a készítmények segítenek megelőzni a sérülések kialakulását, vagy a már kialakult gyulladást csökkentik, illetve a gyógyulás idejét lerövidítik, így hamarabb visszatérhetünk az edzéshez.

Természetesen a nagyobb táplálékkiegészítő cégek polcain rengeteg ízületvédő közül választhatunk, azonban számos természetes ízületvédő is van, amit érdemes kipróbálnunk.

  • Kurkuma: erőteljes gyulladáscsökkentő hatása segíthet az ízületi gyulladások és a fájdalom csökkentésben.
  • Omega-3-zsírsavak: szintén rendkívül jó gyulladáscsökkentő hatása van, így ajánlott az alkalmazása.
  • Zöldkagyló: nagy arányban tartalmaz glükozaminglikánt, mely egyfajta kenőanyagként szolgál, és elengedhetetlen az ízületek megfelelő működése szempontjából. Emellett egyéb vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaz (kalcium, magnézium, vas, kálium, jód), valamint omega-3-zsírsavakat is, melyek szintén hozzájárulnak az ízületek egészségéért.
  • Cápaporc: nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, valamint glükozamint, melynek köszönhetően hozzájárul az ízületek regenerálódásához.
  • Kollagén: az ízületi porc egyik legfontosabb alkotóeleme, a porc feladata a súrlódások csökkentése az ízületek között. A kollagén hozzájárulhat az ízületi porc újjáépítéséhez, valamint az ízületi kenőanyag újratermeléséhez is.
  • Méhpempő: hozzájárul az ízületi porcok regenerálódásához, valamint csökkenti a gyulladást és a fájdalmat. A méhpempő kollagént is tartalmaz.

A fent említett anyagok segítségével hatásosan kezelhetjük ízületi bántalmainkat, azonban sokkal inkább hangsúlyt kellene fektetni a preventív, kúraszerű alkalmazásukra – véli a sportazelet.com szakértője.

(Fotó: dreamstime.com)

benk---nori2-300x300Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés, amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már, melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok szép eredményt szeretne elérni   Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.