Skip to main content
Szlávik Anna

Szlávik Anna

Nőként erősportot választani? Miért is ne! Bár kétségkívül kevésbé népszerű a hölgyek körében, mint mondjuk a zenés-táncos műfajok és sokszor megfogalmazódik a „túl izmos/vaskos/férfias leszek” félelme is. Viszont – szerencsére – egyre többen döbbennek rá nőtársaink közül is, hogy nem kell félni a súlyoktól, mert a definiált, zsírmentes izmokhoz (ezáltal a vágyott feszes, sportos alakhoz) vezető út bizony súlyzókkal van kikövezve. Aki pedig egyszer rákapott, arra is rájön, hogy kihívásokkal teli, motiváló és egyben szórakoztató mozgásformát kapott a kezébe. Szlávik Anna például egyenesen a világbajnokságig vitte a fekvenyomást!

– Hogy miért kezdtem bele? Mert nincs csodálatosabb dolog a saját korlátaidat, határaidat átlépni. Folyamatosan keresem a kihívásokat. Nem okoz gondot a komfortzóna átlépése, hiszem, hogy ez vezet a fejlődéshez! – magyarázza Anna, aki egyébként emellett rengeteg más mozgásformában is magas szinten jártas, sokszínű edzői tevékenysége révén (aerobik sportoktató, személyi edző, TRX Bosu és Kamagon Ball edző, Indoor Cycling és SMR henger oktató). A fekvenyomásban pedig nemrégiben világbajnoki címet szerzett Masters 1 kategóriában, 82,5 kg-os nyomással, amihez ezúton is gratulálunk!

– Maga a fekvenyomás az erőemelés sport egyik fogása; cél a minél nagyobb súllyal való végrehajtás. Legfőképpen a mellkasi izmokat, delta izmokat, valamint a tricepszet dolgoztatja meg. A felsőtest gyakorlatok legjobbjának is nevezik, egyre nagyobb népszerűségnek örvend – tudjuk meg Annától, aki bevezet a versenyzés berkeibe is: – Magyarországon két szervezetnél lehet versenyezni. A versenyek speciális verseny padokon zajlanak, melyeken oldalsó villák is vannak, a sportolók biztonsága érdekében. A versenyen vezényszavak hangzanak el; ezekre kell figyelni a versenyzőnek. A végrehajtáskor a sportoló kiemeli a rudat a támasztékról, majd a mellére engedi, vezényszóra pedig kinyújtja a karját. A kivitelezés kimért és fegyelmezett; a pontozást három bíró végzi.anna2

S hogy mitől lesznek változatosak az edzések? Mondjuk, hogy egy fekvenyomó sem mindig csak fekvenyom: mint minden sportágnak, ennek is megvannak a kiegészítő gyakorlatai. Ilyen például a fekvőtámasz. Minél jobban megy a fekvőtámasz, annál nagyobb súlyokat lehet megmozgatni fekvenyomásnál. A kézi súlyzóval vagy a géppel végzett tárogatás is remekül rásegít az alap mozgásformára, de jó kiegészítő gyakorlat még az áthúzás és a kézisúlyzós fekvenyomás is.

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.