Skip to main content

Bár a nappalok már hosszabbak, szóval látszik a fény az alagút végén, így, a tél vége felé többnyire már kifogytunk mindenféle erő-és természetes vitamintartalékból, óriási hiányunk van napfényből, D-vitaminból és még sorolhatnánk. Tombol az influenza szezon, de nem kötelező részt venni benne. Hogyan húzzuk ki egészségesen tavaszig, akkor is, ha minden ellenünk játszik? Mit együnk, hogy jórészt a táplálkozással fedezni tudjuk a vitaminszükségletet? Ma ezzel kapcsolatban ad tippeket Benkő Nóri.

Bizonyos vitaminfélékre ezekben a hónapokban még nagyobb szükségünk van, ilyen például a C-vitamin is, amely segít az immunrendszer megfelelő működésében. Szezonális zöldségekből tudjuk a szükséglet egy részét fedezni, azonban sajnos a zárt helyen termesztett zöldségek vitamin tartalma nem elegendő, ezért mindenképp szükség van arra is, hogy tabletta formájában is bevigyük a szervezetünkbe.
De először probáljuk a természetes forrásokat: narancs, mandarin, kivi, áfonya, gránátalma, alma, csipkebogyó, citrom, paprika, savanyított káposzta, sütőtök, cékla, stb.

A D-vitamin nem csak a csontok számára fontos, hanem az immunrendszer megfelelő működéséért is felelős. Mivel az előállításához a napfény elengedhetetlen, ezért télen nagymértékben csökken a mennyisége a szervezetünkben. Élelmiszerekből nagyon csekély mennyiségben tudjuk csak bevinni a szervezetünkbe, ezért mindenképp szükség van rá, hogy tabletta formájában is magunkhoz vegyük. Fontos infó: a Semmelweis Egyetem egy korábbi reprezentatív felmérése szerint tél végére a magyar emberek 95%-a D-vitamin-hiányos. Az ajánlás szerint felnőtteknek napi 1500-2000 NE (nemzetközi egység) bevitele ajánlott.
Természetes források: lazac, hering, szardínia, tőkehalmáj, tojássárgája, stb.

A vas főként a nők számára nagyon fontos, de természetesen a férfiak sem hanyagolhatják el. Csökkenti a betegségek kockázatát, a fáradtságérzetet, a rossz közérzetet és segít a megfelelő energiaszint fenntartásában.
Természetes források: mandula, mogyoró, máj, petrezselyem, chia mag, cékla, stb.

A téli időszakban a természetes fény mennyisége csökken, többet ülünk lámpafénynél, ezért a látás elgyengülhet, megnő a szembetegségek kockázata is. Emellett a vashiánnyal is összefüggésben van az A-vitamin hiánya, ami a látás mellett a bőröd egészségének megőrzése érdekében is nagyon fontos.
Természetes források: répa, sütőtök, édesburgonya, narancs, stb.

Az E-vitamin is hozzájárul az immunrendszered megfelelő működéséhez, mely bizonyos kutatások alapján erősebb antioxidáns, mint a C-vitamin.
Természetes források: avokádó, mandula, dió, tojássárgája, különféle olajok, aszalt sárgabarack, brokkoli, stb.

Ha a szervezetedben csökken a cink mennyisége, csökken a szervezeted ellenálló képessége, fáradékonyabb leszel, emellett az immunrendszered sem működik megfelelően nélküle. Nincs szükségünk belőle nagy mennyiségre, azonban hiánya nagyon könnyen kialakulhat.
Természetes források: marhahús, joghurt, spenót, stb.

Természetesen vitaminokra nem csak sportolóként és nem csak télen van szükséged. Nagyon fontos, hogy az év minden szakaszában megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminokhoz jusson a szervezeted, annak érdekében, hogy az immunrendszered megfelelően tudjon működni. Ehhez nagy hangsúlyt kell fektetned a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozásra, és ha sportolsz, futsz, fizikailag aktív életmódot élsz, bizony emellett szükséged van arra is, hogy plusz vitaminokat vigyél be a szervezetedbe tabletta formájában is.

benkő nóri2Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta  szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az  atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés,  amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett  el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már,  melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok    szép eredményt szeretne elérni Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően  több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni  mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.