Skip to main content

A mozgás népegészségügyi jelentőségéről, az aktív időskor fontosságáról, illetve a lakosság egészséges életmódjának állami szerepvállalásáról is szó esett, az idén 30 éves Magyar Szabadidősport Szövetség (MASPORT) szokásos évi szakmai konferenciáján Bakonybélben. A magyar lakosság egészségügyi mutatóit tekintve nem volt kérdés, hogy közös cél az egészséges életmód, az egészségfejlesztés feltételeinek megteremtése.

Állami szerepvállalás

Az állam feladata, hogy elősegítse az egészséges életmód és a szabadidősport gyakorlása feltételeinek megteremtését; továbbá pályázati úton történő források rendelkezésre bocsátásával részt vegyen a szabadidősport finanszírozásában – jelentette ki Borsós Endre. Az EMMI Sportért Felelős Államtitkárság Sportinnovációs és Stratégiai Főosztályának vezetője elmondta: a 2018-2021-ig tartó időszakban EFOP pályázat keretein belül 37 szervezet számára 10 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít az állam. Az államtitkárság beavatkozási területeivel kapcsolatban kiemelte a Hiszek Benned sport programot, illetve a szabadidőport infrastruktúra fejlesztésének támogatását, melynek keretében 2020-ig minden évben 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre szabadtéri sporteszközök, futókörök létesítésére. Eddig összesen 650 pozitív támogatói döntés született. Szó esett még a közeljövőben létrejövő Nemzeti Sportinformációs Rendszer, illetve az ehhez kapcsolódó regisztrált szabadidősportoló státusz bevezetéséről. Utóbbi a tervek szerint sporttevékenységével összefüggésben, jogszabályban meghatározott közvetett és közvetlen állami sport célú és egyéb támogatásban, kedvezményben részesíthető.

A mozgás népegészségügyi jelentősége

Az egészségfejlesztés nem csak az egészségügy feladata, hanem átfogó társadalmi és politikai tevékenység. Az elmúlt 50 évben a fejlett országokban a testmozgás általában is jelentős mértékben csökkent. A gépesítés, a számítógépek, háztartási gépek, munkagépek elterjedése ehhez nagymértékben hozzájárult, de az elvégzendő fizikai munka általában is kevesebb lett. Ezért nőtt meg a minél hamarabb elkezdett és minél hosszabb életkorig megtartott szabadidős fizikai aktivitás jelentősége – hangsúlyozta Várfalvi Marianna. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért szakpolitikai elemzője kifejtette: az elhízás következménye többek között a cukorbetegség, érelmeszesedés, ízületi betegségek, keringési zavarok, a rák bizonyos típusai, de az álmatlanság, légszomj, stressz is. A rendszeres testmozgás az agyműködésre, mentális egészségre is pozitív hatással van, de fontos a családerősítő, családmegtartó és népesedést javító szerepe is.

Mozgással az öregség ellen

“Semmi sem rombolja annyira az ember testét, mint a tartós tétlenség – ezzel az Arisztotelész idézettel kezdte a “régebb óta” fiatalok aktivitásának fontosságáról szóló előadását Galisz Tamás, a Feszt-House Kft. vezető tanácsadója. Szakértők szerint sosem késő elkezdeni a rendszeres testmozgást. A kedvező élettani hatásokon túl (hozzájárul a megfelelő súly fenntartásához, csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, hasznos a szív-és a cukorbetegség megelőzésében is) többek között lassítja az öregedési folyamatot, az elme is hatékonyabb működésre képes, továbbá lehet (és érdemes is) belőle társas eseményt csinálni. Nem kell ódzkodni a súlyzós edzésektől idősebb korban sem, továbbá a mozgáson kívül nagy hangsúlyt kell fektetni az egészséges étkezésre.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.