Skip to main content

Vannak dolgok, amik első hallásra nettó őrültségnek tűnnek, aztán menet közben kiderül, hogy mégsem az. Avagy – igen, tudjuk, közhelyes -, de tényleg muszáj elhagyni a komfortzónánkat, hogy találjunk ott nagyon sok tanulságot.
Extrémitás – kétségtelenül ez a legjobb szó az elmúlt hónapok időjárására. A naptár szerint tavaszként definiált, hőmérsékletileg inkább enyhe télre hajazó évszak után gyakorlatilag átmenet nélkül dőltek napról-napra a hőségrekordok, nem kis próba elé állítva a szervezetünket. Nos, azt már többször mondtuk mi is, az igazi futót, sportolót nem érdekli az időjárás (különben kb. sosem edzenénk), de azért vannak ennek is fokozatai… Így eshet meg, hogy a pandémia után versenyekre kiéhezett ember olyan megmérettetéseken is elindul, ami nemcsak első, de második hallásra is pont ugyanolyan őrültségnek tűnik. Példának okáért a hetek óta tartó hőségriadó idején délelőtt 11-kor félmaratont vagy éppen 10 km-t futni terepen, aztán kb ugyanez (de csak a rövidebb távon) nagyon, de nagyon durva terepen – gyakorlatilag frissítés nélkül. Amellett, hogy kilométereken át értetlenkedik magában a család/munka/ gyerekek mellett edző lelkes amatőr sportoló, hogy „de ezt most miért kellett?”, igenis van komoly tanulsága ezeknek a versenyeknek. Mondom is.

  1. Könnyű jól futni kellemes 15 fokban, sík vidéken. Ha végigcsinálsz egy nehezebb terepet, vagy éppen egy könnyebbet, de a számodra jóval kevésbé komfortos időjárásban, hidd el, sokkal nagyobb teljesítmény, csak fejlődhetsz általa. Ha jobb futóvá szeretnél válni (márpedig ugye, miért is ne?), akkor igenis érdemes ezekbe belevágni!
  2. Ha megcsináltál egy valamely körülmény miatt számodra extrémebb versenyt, először is: nagyon büszke leszel magadra, ez pedig igazán fontos tényező lesz abban, hogy merj mind nagyobb célokat kitűzni magad elé.
  3. Ha épp nem az egyéni eredményed megdöntése a cél, mert hamar felismered, hogy „ez nem az a nap”, akkor fogd fel edzésnek, és gyakorold, ami nehezebben megy! Nekem például nagy öröm volt az egyik fent említett alkalommal, hogy nem volt hiába a sok dombos edzés, ezúttal gond (és megállás) nélkül teljesítettem a hegymeneteket, végig tudtam koncentrálni a lépéshosszomra, levegővételemre. Ez pedig igenis eredmény, és összességében nagyon is elégedett voltam magammal!
  4. Mindig lehet találni motivációt. Az egyik ilyen alkalommal összeakadtam egy apukával, aki a kisfiával együtt indult. A kissrác büszkén dicsekedett nekem egy nappal a 9. szülinapja előtt, hogy ez a 11. félmaratonja. Még mielőtt valaki hívná a gyámügyet: a kölyök imád mozogni, az apuka pedig épp ezért kezdett el futni, hogy a gyerkőc ne egyedül eddzen. De számomra ugyanilyen erőt adnak a nálam jóval, jóval idősebb futók, akik 60-70 évesen is lenyomják ezeket a távokat.
  5. Kiderül, mennyire vagy erős mentálisan. Köztudott, hogy a testünk mindig többet bír, mint az agyunk gondolná, éppen ezért ne hátráltassuk saját magunkat a gondolatainkkal. Kellenek a bevált mantrák, zenék, kinek, mi. A végeredmény pedig ugyanaz: büszke leszel magadra, hogy megcsináltad, és ehhez az élményhez mindig lehet visszanyúlni.
  6. Tanulni a hibákból. A végletesebb körülményeknél mindig sokkal, de sokkal jobban kell figyelni az alapvető dolgokra, amikről máskor esetleg tudomást sem veszünk. Szóval, mint tudjuk, „vagy nyerünk vagy tanulunk”, úgyhogy ne mulasszuk el levonni a konlúziót, és tanulni a hibáinkból.
Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.