Skip to main content

A mozgás elemi szükséglet, és hogy egy kis képzavarral éljek: a futás mindig kéznél van. A világjárvány következtében jelentősen megnőtt a futók száma (ami szuper), de futásban kezdők, újrakezdők mindig vannak. Bangó Mónika testnevelőtanár, atlétika edző segítségével nekik adunk jótanácsokat.

A gyaloglás mellett a futás a másik legősibb, legelemibb mozgásforma. Tényleg nem kell hozzá semmi extra, csak egy futócipő (de az igen!), no meg eltökéltség. Ha rendszeresen űzzük, akkor a fejlődés és a sikerélmény is hamar jön, ráadásul nem csak a testünk, hanem az agyunk, a stressz szintünk és a boldogsághormonaink is meghálálják a törődést. És igen, tudjuk: már a suliban is utáltál futni, nem is tudsz és a térded/csípőd/derekad stb. is fáj és a pulzusod is az egekben… De ha rákapsz, függőséget okoz!

  1. Akik régóta elszántan futnak, azoknak gyakorlatilag mindegy, milyen időjárás van, futnak. Ellenben ha te most kezded, akkor érdemes kellemesebb, hőúségriadótól mentes időpontban elindulni, hogy ne menjen el rögtön a kedved.
  2. A futócipő fontos, mert egy rossz cipőben történő futás mindenféle fájdalmat tud okozni térdben, derékban stb, amitől aztán megint egyenes út vezet oda, hogy feladod. A sportáruházak saját márkás termékeit pár ezer forintért is meg lehet venni, futóruházatra pedig érdemes akkor költeni, amikor látszik, hogy elköteleződtél.
  3. Legyen terved! Ha heti kétszer tudsz futni, az is tökéletes, de akkor az legyen tényleg ennyi! A szakember szerint nem is kell órákat szánni az edzésre, kezdetben teljesen elég és hatékony akár 15-20 perc, kiegészítve a bemelegítéssel és a levezető nyújtással bő fél óra alatt meg is van az edzés.
  4. Ne hasonlítsd magad senkihez, csakis saját magadhoz! Ha tegnap még csak egy kör ment a háztömb körül vagy a közeli parkban, akkor már a két kör is nagy eredmény!
  5. Nem kell rohanni, más tempóját felvenni, senkihez sem alkalmazkodni! Bangó Mónika elmondta: az első 4-5 perc futás oxigénhiányos állapot, ami kikerülhetetlen. Az izmok több oxigént használnak fel a mozgás elindulását követően. A keringésnek idő kell, míg alkalmazkodik a futómozgáshoz. Ezért tudatosan fogd vissza a futásod tempóját 4-5 percig, az sem baj, ha ez egy nagyon lassú, tempós gyaloglás kezdetben.
  6. Tartsd szem előtt a fokozatosság elvét: nem lehet egyszerre távot is növelni és tempót is fokozni. Ha fejlődni szeretnél, váltogasd az edzés típusokat, iktass be a futásodba emelkedőket, sprinteket, vagy, ha úgy érzed, bírod még szusszal, akkor emelj egy kicsit a távon. A változatos edzésre kitűnő módszer, ha váltogatod a futóútvonalakat.
  7. Ha plusz kilóktól is megszabadulnál, akkor a futás az optimális pulzustartományban űzve kiváló kalóriaégető foglalatosság. De természetesen az izmok is tónusosabbá válnak a rendszeres mozgásnak köszönhetően.
  8. Ne vigyél a kezedben semmit (kulacs, telefon, stb). A futókoordinációt megbontja, felesleges energia pocsékolás. Olyan izmok feszülnek meg, amelyeknek el kéne lazulni. Így a futóélmény minimális, az energia pocsékolás maximális. Fordítva jobb! A sport övtáska nem ciki, praktikus és könnyű megszokni is.
  9. A bemelegítés és a levezetés, nyújtás nem csak valami kötelező rossz. Ha szeretnéd fenntartható módon, sérülésmentesen, hosszú ideig űzni ezt (vagy bármilyen más) sportot, akkor ezekre szánj időt! Az 5-10 perces nyújtás alatt legalább a pulzusod is normalizálódik.
  10. Tudom: elsősorban magadért futsz. De egy idő után jó érzés összemérni a tudást másokkal, vagy legalábbis átélni a fantasztikus verseny hangulatot. Nagyon sok verseny van most mindenfele, érdemes kipróbálni, hidd el, nagyon motiváló!

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.