Skip to main content

Nem csupán január elsején kéne az étrendben szerepelnie, ami most kábé minden asztalon megtalálható – a lencse ugyanis változatosan elkészíthető, irtójó tápértékkel bíró zöldségféle. Tányérba vele!

Tudtad, hogy létezik barna, zöld, sárga, vörös, zöld, sőt fekete lencse is? Kár lenne hát egyetlen fajtánál leragadni! A vöröslencse például nem igényel előzetes áztatást, hamarabb elkészül, és könnyebben emészthető, mint barna vagy zöld társa.

Ami viszont nagyjából mindegyikre igaz, hogy tele van vitaminokkal (A- B1-, B2-, B9-, B11) és ásványi anyagokkal (magnézium, folsav, foszfor, kalcium, vas és cink, kálium). Alacsony a glikémiás indexe, tehát lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így hosszú időre eltelít, és a cukorbetegeknek is jó barátja. Szintén nagy érdeme, hogy magas fehérjetartalommal bír: 10 dkg lencsével másfélszer annyi könnyen emészthető, természetes fehérjét viszel be a szervezetedbe, mint ugyanennyi marhahússal! Emellett támogatja az emésztést, segíti a májműködést és a méregtelenítést, de jót tesz a látásnak és a hajnak is.

Egy főzeléknél extrábbra vágynál? Szemezgess a kedvcsináló receptekből!

Lencsefasírt krumplisalátával

Újévi lencsesaláta

Lencsegulyás

Rakott lencse

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.