Skip to main content

Joggal feltételezhetné az ember, hogy az edzőtermet használó – döntő többségében – felnőtt emberek számára nem kell elmagyarázni, hogyan illik és hogyan nem viselkedni az edzőteremben. Sajnos, újra és újra kénytelen az ember ráeszmélni, hogy ez is csak egy a hiú ábrándok közül. Nos, de azért vegyünk át pár dolgot még egyszer, hátha… 🙂 (avagy a remény hal meg utoljára)

1. Köszönj!

Bármilyen hihetetlen, de köszönj, amikor beérsz a recepcióra és amikor belépsz az öltözőbe, terembe. (Zárójelben megjegyzem, ezt néhány recepciósnak sem ártana újra és újra a fejébe vésni) Azt hiszem, ehhez a ponthoz nem szükséges egyéb magyarázatot fűzni.

2. Az edzőterem nem a tiéd

Lehet, hogy sokaknak fel sem tűnik, de néhány kivételes és szerencsés esettől eltekintve az edzőteremben sokféle edzettségi állapotú, korú, stílusú, más-más célokat elérni szándékozó sporttárs tartózkodik egy időben. Szóval legyél türelmes. Toleráns. Segítőkész. Netán mosolygós.  Csendes. Nem azzal kell kitűnni, hogy hangosan sztorizgatsz vagy a terem egyik végéből óbégatsz a másikba.

3. Pakolj el magad után!

Lehet, hogy otthon van bejárónőd, de az edzőteremben mindenkinek a saját felelőssége, hogy visszategye a már nem használt eszközöket a helyére. Netán, ha másvalaki is használná, akkor ne neki kelljen össze-vissza keresgetni, csak mert te trehány (vagy lusta?) voltál.

4. Fertőtlenítőszer, csodaszer

Mindjárt a 3-as pontból és a rendrakásból következik, hogy tiszítsd le magad után azokat a szereket, amelyeket kifejezetten kérnek is a teremben. Gondolj bele, te sem szívesen mész valaki után az összeizzadt futógépre, elliptikus trénerre, de az előtted törölköző nélkül használt padra sem hiszem, hogy szívesen ráfekszel. Szóval, mindössze pár másodperc és néhány mozdulat: papírtörlőt vesz, fertőtlenítőszert fúj, letöröl, ennyi. Ugye milyen egyszerű?

5. Rég találkoztál a barátnőddel? Üljetek be egy kávéra!

Ha lelki támaszra van szükséged vagy szimplán csak cseveghetnéked van, akkor inkább menjetek el kávézni a barátnőiddel. Az edzőterem nem arra való, hogy futást/súlyzózást stb, imitálva dumáljatok, „jobb” esetben másvalaki feje felett, aki marhára nem kíváncsi a ti lelki életetekre. A páros edzés alapvetően szuper, ha jól használjátok ki, és utána a wellness részlegen vagy a büfénél lehet lelkizni is 🙂

6. A csajoddal/pasiddal jöttél edzeni?

Nagyon úgy tűnik, hogy még mindig nem evidens sokak számára, hogy az intimitás nem a fitneszterembe (se nem villamosra, buszra, közösségi szaunába, közterületre) való. Ne hozz másokat kellemetlen helyzetbe azzal, hogy hosszan, látványosan, szorosan összefonódva csókolózol a csajoddal, miközben a többiek próbálják a mellettetek lévő súlyállványról levadászni a súlyokat. És miután ezt az egészet jó érzékkel a tükör előtt művelitek, akarva-akaratlanul erotikus film résztvevő lesz a fél fitneszterem. (khm, igen, megtörtént eset)

7. Telefon

Egészen biztosan előfordul néhanapján olyan indokolt eset, amikor kénytelen vagy bevinni a terembe a telefonodat. Ha muszáj épp felvenned, akkor legyél gyors, lényegre törő és halk. Ezt leszámítva, akkor is, ha van fülhallgatód, nem hiszem, hogy egy órára nélkülözhetetlen vagy, hogy pont a futógépen kell csevegned a barátnőddel a legújabb pasijáról, a béna főnökről vagy bármiről. Ugyanúgy, ahogy a saját edzésed önmagadnak az „énideje”, úgy másoknak is az. Tartsd ezt tiszteletben!

8. Telefon. Még egyszer

Tudjuk, hogy csak az az edzés számít, amit szelfivel együtt publikáltál a közösségi oldaladon. De kérlek, a pózolástól, önimádattól kíméld meg edzéstársaidat. Köszönjük!

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.