Skip to main content

Célozd meg a Holdat, hogy legalább a csillagok közt landolj – szól a mondás, azonban ennél egy fokkal tudatosabbnak kell lenni ahhoz, hogy egy-egy versenyt ne azzal a gondolattal fejezz be: soha többet futócipő! Semmiképpen nem ajánlom az én módszeremet, amikor is jópár évvel ezelőtt életem első félmaratonjára mindössze öt nappal a verseny előtt neveztem be egy hirtelen ötlettől vezérelve, úgy, hogy addig masszívan csak 10 kilométereket futottam. (Persze tanultam a saját káromon). Benkő Nórival ma arról beszélgettünk, ahogy az életben, úgy a sportban is szükségünk van bizonyos célok kitűzésére, ha igazán sikeresek szeretnénk lenni.

Ezek a célok lehetnek pl. fogyás, egyéni csúcs, maratoni táv teljesítése, stb. A lényeg csak annyi, hogy Téged motiváljon és előrefelé segítsen az utadon. A versenyeidet is célszerű előre megtervezni, mikor, milyen távot szeretnél futni, milyen időeredmény a cél, stb.Vannak azonban alapvető dolgok, melyeket érdemes betartanod ezen célok kitűzése során.

– Reális célokat tűzz ki!

– Minden egyes adatot jegyezz fel magadról, majd írd fel, mit szeretnél elérni fél-egy év múlva és így könnyen nyomon tudod követni a változást (pulzus, vérnyomás, súly, stb.).

– Türelem! Nagyon jól tudjuk, hogy semmit sem adnak ingyen, ahhoz, hogy fejlődj, bizony idő kell.

– A céljaid között mindig legyenek rövid (pár hónapos célok, melyek a hosszú távú célok elérésében segítenek) és hosszú távúak (több évre vagy akár élethosszig tervezettek is lehetnek) is.

– A céljaidat írd le egy papírra! (sőt: tedd ki a hűtőre vagy egy táblára) Így mindig szem előtt lesz és semmi sem akadályozhat meg abban, hogy ne teljesüljenek 🙂

– Mondtuk már: vezess edzésnaplót! Ennek rettentően nagy szerepe van a fejlődésben, hiszen valóban minden visszatekinthető.

Nézzük, mi a helyzet a versenyek tervezése során:

Érdemes minden év végén elkészítened a saját futónaptáradat, hogy mikor, hol, milyen távon szeretnél versenyezni a következő évben, és nagyjából egy célt kitűzni időeredményként is. Természetesen közben lehetnek változások, de egy körülbelüli terv mindenképp szükséges. Az adott verseny előtt pedig mindig gondold át, mit szeretnél, hogyan fogod beosztani az erődet a verseny távja során, mikor fogsz frissíteni, stb. Természetesen a versenytávok kitűzése során figyelj arra, hogy változatosak legyenek. Ha pl. az éves célod egy félmaratoni egyéni csúcs, ne csak azon a távon versenyezz! Mindenképp válassz rövidebb távokat is, hiszen ezek mind-mind segítenek abban, hogy elérhesd a céljaidat! Véleményem szerint a versenyzést sem kell túlzásba vinni, tehát minden héten azért ne fuss versenyeken, hacsak nem vagy képes edzésként felfogni azt.

Összegezve a fent írtakat, mindenképp legyenek kitűzött céljaid, hiszen ezek vezethetnek el a sikeres élethez, eredményekben gazdag sportteljesítményekhez.

benkő nóri2Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés, amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már, melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok szép eredményt szeretne elérni Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

 

 

 

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.